Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
joi, 17 iul 2025 - Anul XXX, nr. 166 (9001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0722 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3658 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Atunci când lucrez cu echipa mea de cercetare şi cu studenţii mei simt că mi-am îndeplinit datoria”

  • Interviu cu cercetătorul şi universitarul grec dr. Asterios (Stergios) Pispas

 

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi îl găzduiește de mai bine de un an și jumătate pe cercetătorul grec dr. Asterios (Stergios) Pispas, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în chimie macromoleculară la nivel mondial, autor a peste 420 lucrări ştiinţifice originale, citat în cele mai importante baze de date, conducător de cercetare doctorală şi postdoctorală. Director al Proiectului „Nanostructuri (bio)hibride pe bază de polizaharide (HYBSAC)”, finanțat prin programul PNRR, Componenta 9 - I8, acesta a avut amabilitatea de a acorda un interviu Centrului de Orientare, Asociere şi Consiliere în cariera de cercetător (COACH USV), prin parteneriatul semnat cu institutul de cercetare din străvechea capitală a Moldovei, în care un rol important îl are dr. habil. Marcela Mihai.

În ceea ce priveşte capacitatea de a acoperi toate sarcinile asumate, Stergios Pispas a afirmat că reuşeşte să-şi ducă la îndeplinire proiectele printr-o bună organizare, menţinând un echilibru constant între activităţile profesionale şi viaţa personală, de familie, apreciindu-se ca fiind „bine organizat”: „Atunci când lucrez cu echipa mea de cercetare şi cu studenţii mei simt că mi-am îndeplinit datoria.”

Parcursul cercetătorului din Grecia spre cercetarea în domeniul Chimiei macromoleculare a început din copilărie şi adolescenţă, când era interesat de „chimia” din bucătăria mamei şi de experimentele de laborator din liceu. Toate acestea i-au deschis „noi posibilităţi de a explora lumea”.

În ceea ce privește  cele mai importante descoperiri ale savantului elen şi cum le clasifică el,răspunsul a fost edificator: aflat în dificultatea de a alege între numeroasele descoperiri, Stergios Pispas a mărturisit că descoperirea de noi materiale, folositoare societăţii umane în momentul actual, constituie principala sa realizare:

„Inventarea de nanoparticule folosite în medicină şi în protecţia mediului înconjurător”, care constituie de altfel și tema științifică principală în cadrul proiectului HYBSAC. Într-adevăr, am adăuga noi, principiul interdisciplinarităţii este respectat, integrând cercetarea din domeniul chimiei cu cea din domeniul Farmacologiei şi al Medicinei, ajutând astfel dezvoltarea fiinţei umane în general.

Referitor la relaţia sa cu tânăra generaţie pe care o îndrumă şi cu care se află într-o legătură constantă, Stergios Pispas a afirmat că se simte ca fiind aproape „tatăl” studenţilor săi, ajutându-i mereu să găsească cele mai bune soluţii, să gândească independent, liber, să caute originalitatea în cercetarea lor.

De fapt, aşa procedează orice magistru în relaţia cu discipolii, încercând să le inculce încredere în propriile capacităţi, să le orienteze cercetarea spre direcţiile cele mai interesante şi mai utile societăţii umane, întrucât munca de acest tip  nu este destinată strict mediului de specialişti, ci societăţii.

Cercetătorul nu trăieşte într-un „turn de fildeş”, ci are mereu contact direct cu oamenii, ale căror nevoi le cunoaşte, cu mediul economic. În cazul lui Stergios Pispas, cu industria farmaceutică, cu mediul medical, cu institutele de cercetare.

La finalul interviului, am dorit să aflăm date concrete despre relaţia cercetătorului grec cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, cu mediul cultural ieşean, cu oraşul în sine, în care relaţiile româno-elene au rădăcini adânci.

„Oraşul are multe biserici şi mănăstiri, dar nu le-am vizitat pe toate” a afirmat unversitarul grec. A sosit prima dată la începutul lui iulie 2024 la Iaşi, unde se simte foarte bine, aproape ca acasă. Colaborarea constantă cu Marcela Mihai și colectivul condus de aceasta este gratifiantă, şederile în frumosul oraş moldav fiind cu solicitări științificemulte alături de colegii săi din proiectul coordonat de domnul Pispas.

Cunoaşte deja multe elemente privind trecutul relaţiilor româno-elene din secolele XVIII-XX şi şederea la Iaşi este cât se poate de plăcută.

Mulţumindu-i universitarului şi cercetătorului elen Stergios Pispas pentru timpul acordat, echipa COACH USV speră într-o continuare a colaborării cu acesta, cu colegii parteneri de la Institutul de Chimie Moleculară „Petru Poni” Iaşi. Poate, în curând, şi o vizită la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru stabilirea de noi conexiuni pe harta europeană a reţelelor de cercetare.

 

Prof. univ. dr. Elena-Brânduşa STEICIUC, Director COACH USV

Drd. Oana Andreea GROSU, consilier pe probleme de Psihologie

Lector dr. Sergiu RAIU, consilier pe probleme de Sociologie

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Atunci când lucrez cu echipa mea de cercetare şi cu studenţii mei simt că mi-am îndeplinit datoria”.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Atunci când lucrez cu echipa mea de cercetare şi cu studenţii mei simt că mi-am îndeplinit datoria”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei