Arhiva
EDITIA CURENTA
PRIMA PAGINA
Stiri locale
Ultima ora local
Editorial
Reportaj
Parerea lui Dan
Cioburi de metafora
LOCAL
Stiri
Interviu
Problema saptamanii
Jurnalist pentru o zi
Balurile Bobocilor
Ce mai citesc tinerii?
RUBRICI
Editorial
Coltul condeierului
Coltul cititorului
Presa veche
Ecologia iubirii
In cautarea raspunsului
Religie
ACTUALITATE
National
International
POLITIC
Local
National
Politica sub lupa
ECONOMIC
Local
National
SPORT
Local
National
International
Fotbal pe paine
CULTURAL
Local
National
Intrebari pentru suflet
Vrednici de Bucovina
Prin padurea de cuvinte
MAGAZIN
Fapt divers
Reteta zilei
Monden
Sanatate
Frumusete
O carte pe zi
PRO sanatate
marţi, 7 iul 2015 - Anul XX, nr. 154 (5966)
ANUNŢURI ONLINE:
•
De vanzare proprietate unica situata in...
•
De vanzare proprietate unica situata in...
•
S.C.INSTALATORUL SRL Suceava,angajeaza...
•
Începând cu data de 28/07/2025 încep...
•
Vând 49 din Business sezonier...
•
Vindem 50 ari pământ arabil împreună cu...
•
S C 2 YOUNG DREAM SRL organizează...
•
Profesor Engleza ofer meditatii la...
•
Caut o persoana pentru ingrijirea...
•
Ma numesc elena am 69 de ani pensionara...
•
Doamna 69 de ani pensionara inalta...
•
Doamna 69 de ani pensionara inalta...
•
Se vinde ansamblu imobiliar de tip...
•
Vand 1434 mp teren intravilan...
Acum: 0°C.
La noapte: °C.
Meteo
Anunţuri Online
MonitorulTV
Album Foto
Horoscop
Redacţia
Publicitate
EUR:
5,081 lei
USD:
4,3461 lei
Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal...
Citeşte
7445 vizualizări
0 comentarii
Reţete precedente (Bucătăria pentru toţi):
Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)
Nu sunt curioasă din fire. Cel puţin, nu într-atât de curioasă, încât să-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu...
Citeşte
8732 vizualizări
0 comentarii
Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete...
Citeşte
7513 vizualizări
0 comentarii
Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)
Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă...
Citeşte
7115 vizualizări
0 comentarii
Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)
Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul...
Citeşte
7289 vizualizări
0 comentarii
Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)
Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui...
Citeşte
9098 vizualizări
0 comentarii
Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul...
Citeşte
7178 vizualizări
0 comentarii
Sarmale cu păsat (rețeta bunicii)
Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb...
Citeşte
7343 vizualizări
0 comentarii
Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin î...
Citeşte
8469 vizualizări
0 comentarii
Ciorbă de lăptucuță
O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al...
Citeşte
7010 vizualizări
0 comentarii
Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării
Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul...
Citeşte
6940 vizualizări
0 comentarii
Găina oltenilor din Corbu
O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios...
Citeşte
6717 vizualizări
0 comentarii
Dulceață de zmeură (rețeta bunicii)
Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori...
Citeşte
8072 vizualizări
0 comentarii
Sârbușcă sau dresală cu chișleag
Despre moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă...
Citeşte
8235 vizualizări
0 comentarii
Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine"
Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării...
Citeşte
7605 vizualizări
0 comentarii
Înghețata cu caise a lui Emil Frederic
Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau...
Citeşte
7281 vizualizări
0 comentarii
Plăcinta dobrogeană a Chiraței
Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel...
Citeşte
6961 vizualizări
0 comentarii
Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)
Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile...
Citeşte
7341 vizualizări
0 comentarii
Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847)
Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de "iubitele-i eleve", incat i...
Citeşte
6831 vizualizări
0 comentarii
Covrigi „ca la Rucăr" (rețeta Tuței lu' Mazăre)
O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile...
Citeşte
6994 vizualizări
0 comentarii
Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe
La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguța face concurență...
Citeşte
6939 vizualizări
0 comentarii
Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor
O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la...
Citeşte
6748 vizualizări
0 comentarii
Tochitură moldovenească
Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o...
Citeşte
8073 vizualizări
0 comentarii
Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo...
Citeşte
7064 vizualizări
0 comentarii
Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate di...
Citeşte
7509 vizualizări
0 comentarii
Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - i...
Citeşte
6909 vizualizări
0 comentarii
Saramură de lufar
Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte să...
Citeşte
7392 vizualizări
0 comentarii
Pâine cu dovlecei și verdeață
Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele noastre...
Citeşte
7256 vizualizări
0 comentarii
Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de...
Citeşte
6986 vizualizări
0 comentarii
Știucă umplută mănăstirește
"Dumnezeul marilor si al oceanelor" a suflat har asupra promontoriului dintre cer si mare. Asa a aparut, nu dupa multa truda...
Citeşte
7098 vizualizări
0 comentarii
Prăjitura deşteaptă
Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina. ...
Citeşte
8279 vizualizări
0 comentarii
Prăjitura cu bulion a Sorinei
Ai trebuință de: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.pentru crema: o...
Citeşte
7005 vizualizări
0 comentarii
Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană
Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4...
Citeşte
8098 vizualizări
0 comentarii
Borş de legume
Ai trebuinţă de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), pătrunjel (rădăcină şi frunze), o felie de dovleac...
Citeşte
7019 vizualizări
0 comentarii
Șalăul meu
Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau...
Citeşte
7632 vizualizări
0 comentarii
Piept de vită pe pat de ceapă și morcovi
Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari...
Citeşte
7481 vizualizări
0 comentarii
Escalop domnesc
După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând...
Citeşte
7383 vizualizări
0 comentarii
Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos
Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu...
Citeşte
7080 vizualizări
0 comentarii
Cozonaci (rețetă din 1865)
Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. I...
Citeşte
7767 vizualizări
0 comentarii
Miel în sos de iaurt, ca la machidoni
Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca...
Citeşte
7084 vizualizări
0 comentarii
Pâine mănăstirească
Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne...
Citeşte
7665 vizualizări
0 comentarii
Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent
La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata...
Citeşte
7592 vizualizări
0 comentarii
Supă de mazăre
În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice... mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele...
Citeşte
7079 vizualizări
0 comentarii
Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon
Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista...
Citeşte
6999 vizualizări
0 comentarii
Babic sârbesc de Buzău
Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlni...
Citeşte
7901 vizualizări
0 comentarii
Păstrăvi mănăstirești cu legume
Se zice că, de Buna Vestire, ca să ai spor în casă, trebuie să-ți fie masa plină. Mai ales cu bucate de pește. Aflată demul...
Citeşte
7117 vizualizări
0 comentarii
Piftie de cocoș cu vin
Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande prin lume de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca "da&quo...
Citeşte
7296 vizualizări
0 comentarii
Budincă de spanac
A trecut și echinocțiul de primăvară (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc și, o dată cu vremea caldă...
Citeşte
7053 vizualizări
0 comentarii
Tocănița Sfintei Vineri
Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu...
Citeşte
8001 vizualizări
0 comentarii
Ciuperci țărănești
Zilele de post, în satele de pe apa Tazlăului, vin una după cealaltă cu un rețetar fabulos. La Berzunți, „muncel&rdquo...
Citeşte
7781 vizualizări
0 comentarii
Prima Pagină
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Meniul zilei
Publicitate
Publicitate
Confectii metalice
Apartamente Iasi
Fonduri UE
Licitaţii
Copiii noştri
Hărţi
HaiHui prin Bucovina
Rezervații naturale
Făgetul Dragomirna
Pădurea Crujana
Rezervații naturale
Locuri care merită vizitate
Codrul secular Giumalău
Locuri de vizitat
Tinovul Poiana Stampei
Stratele cu Aptychus de la Pojorâta
Traseu bicicletă
Păstrăvăria Valea Putnei
Codrul secular Giumalău
Ultima oră: local
15:31:
Preşedintele Republicii Moldova a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Suceava
11:43:
Percheziţii la Suceava, într-un dosar de evaziune fiscală al unei firme de salubritate
11:00:
68,6% dintre elevii suceveni au promovat bacalaureatul
Alte articole
Ultima oră: naţional - internaţional
19:16:
Trupul unui bărbat, lăsat trei zile pe masa de la morgă pentru că nu încăpea în frigider
19:15:
DNA: Bunurile date de PSD în Botoşani la inundaţiile din iulie 2010, provenite din infracţiune
19:14:
Guvernul va începe să lucreze în august la legea bugetului pe 2016, pentru a o prezenta FMI şi CE
Alte articole
Ştiri video
Ziua Lecturii, marcată cu citirea unor frumoase povești, pentru micuții Grădiniței cu program normal Obcini
(4min 42sec)
15 feb 2022
Lucian Harșovschi: „Alți 487 de suceveni beneficiază de proiectul de modernizare de la scara blocului”
(1min 29sec)
20 nov 2021
Forțe armate americane în Vama Siret – autoritățile nu știu nimic de prezența lor
(1min 12sec)
16 feb 2022
Tabără militară amenajată de americani lângă județul Suceava, la granița cu Ucraina
(52sec)
17 feb 2022
Răfuială între adolescenți
(1min 8sec)
30 apr 2025
Aproape 2000 de suceveni beneficiază de proiectul de modernizare a Sucevei, după refacerea zonei cuprinse între Dom Polski și Primărie
(1min 29sec)
23 nov 2021
Top Articole
Vizitate
Votate
Comentate
Trimise
Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)
7444 vizite
Șefa Serviciului Locativ din Primăria Suceava, forţată de Lungu să...
7250 vizite
Bătaie între fete, în fața unui bar din...
5102 vizite
Rădăuţi, oraşul trandafirilor, a ajuns un sat fără...
5060 vizite
Un dosar de culpă medicală, în cazul morţii unui copil, tărăgănat în faza de...
3905 vizite
Rădăuţi, oraşul trandafirilor, a ajuns un sat fără...
12 voturi
Șefa Serviciului Locativ din Primăria Suceava, forţată de Lungu să...
7 voturi
Un dosar de culpă medicală, în cazul morţii unui copil, tărăgănat în faza de...
7 voturi
Comparaţii... din mers
7 voturi
Flutur consideră că „Planul Juncker” reprezintă o şansă pentru Moldova, Suceava...
6 voturi
Flutur consideră că „Planul Juncker” reprezintă o şansă pentru Moldova, Suceava...
3 comentarii
Restricţii de circulaţie în municipiul Suceava, pentru reparaţii şi...
3 comentarii
Șefa Serviciului Locativ din Primăria Suceava, forţată de Lungu să...
2 comentarii
Preşedintele Republicii Moldova a primit titlul de Doctor Honoris Causa al...
2 comentarii
Un dosar de culpă medicală, în cazul morţii unui copil, tărăgănat în faza de...
1 comentariu
Sute de absolvenţi de gimnaziu din judeţ sunt deja admişi la...
1 trimitere
LPS Suceava a pierdut primul meci de la turneul...
1 trimitere
Un dosar de culpă medicală, în cazul morţii unui copil, tărăgănat în faza de...
0 trimiteri
Rădăuţi, oraşul trandafirilor, a ajuns un sat fără...
0 trimiteri
O maşină scăpată de sub control s-a izbit într-un cap de pod şi a rupt un stâlp...
0 trimiteri
SONDAJE
Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?
Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează
Detalii
Sondaje vechi
Fotografia zilei
-
fotografie@monitorulsv.ro
Reteta Zilei
Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de...
Citeşte