Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
marţi, 7 iul 2015 - Anul XX, nr. 154 (5966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,081 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3461 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)

Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)
Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal... Citeşte
  7445 vizualizări    0 comentarii
Reţete precedente (Bucătăria pentru toţi):

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)
Nu sunt curioasă din fire. Cel puţin, nu într-atât de curioasă, încât să-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu... Citeşte
  8732 vizualizări    0 comentarii

Pâine bucovineană cu cartofi

Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete... Citeşte
  7513 vizualizări    0 comentarii

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)
Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă... Citeşte
  7115 vizualizări    0 comentarii

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)
Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul... Citeşte
  7289 vizualizări    0 comentarii

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)
Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui... Citeşte
  9098 vizualizări    0 comentarii

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul... Citeşte
  7178 vizualizări    0 comentarii

Sarmale cu păsat (rețeta bunicii)

Sarmale cu păsat (rețeta bunicii)
Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb... Citeşte
  7343 vizualizări    0 comentarii

Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin î... Citeşte
  8469 vizualizări    0 comentarii

Ciorbă de lăptucuță

Ciorbă de lăptucuță
O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al... Citeşte
  7010 vizualizări    0 comentarii

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării
Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul... Citeşte
  6940 vizualizări    0 comentarii

Găina oltenilor din Corbu

Găina oltenilor din Corbu
O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios... Citeşte
  6717 vizualizări    0 comentarii

Dulceață de zmeură (rețeta bunicii)

Dulceață de zmeură (rețeta bunicii)
Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori... Citeşte
  8072 vizualizări    0 comentarii

Sârbușcă sau dresală cu chișleag

Sârbușcă sau dresală cu chișleag
Despre moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă... Citeşte
  8235 vizualizări    0 comentarii

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine"

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine"
Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării... Citeşte
  7605 vizualizări    0 comentarii

Înghețata cu caise a lui Emil Frederic

Înghețata cu caise a lui Emil Frederic
Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau... Citeşte
  7281 vizualizări    0 comentarii

Plăcinta dobrogeană a Chiraței

Plăcinta dobrogeană a Chiraței
Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel... Citeşte
  6961 vizualizări    0 comentarii

Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)
Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile... Citeşte
  7341 vizualizări    0 comentarii

Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847)

Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847)
Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de "iubitele-i eleve", incat i... Citeşte
  6831 vizualizări    0 comentarii

Covrigi „ca la Rucăr" (rețeta Tuței lu' Mazăre)

Covrigi „ca la Rucăr" (rețeta Tuței lu' Mazăre)
O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile... Citeşte
  6994 vizualizări    0 comentarii

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe
La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguța face concurență... Citeşte
  6939 vizualizări    0 comentarii

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor
O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la... Citeşte
  6748 vizualizări    0 comentarii

Tochitură moldovenească

Tochitură moldovenească
Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o... Citeşte
  8073 vizualizări    0 comentarii

Borș „holtei” cu sfeclă roșie

Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo... Citeşte
  7064 vizualizări    0 comentarii

Ciorbă țărănească

Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate di... Citeşte
  7509 vizualizări    0 comentarii

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - i... Citeşte
  6909 vizualizări    0 comentarii

Saramură de lufar

Saramură de lufar
Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte să... Citeşte
  7392 vizualizări    0 comentarii

Pâine cu dovlecei și verdeață

Pâine cu dovlecei și verdeață
Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele noastre... Citeşte
  7256 vizualizări    0 comentarii

Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de... Citeşte
  6986 vizualizări    0 comentarii

Știucă umplută mănăstirește

Știucă umplută mănăstirește
"Dumnezeul marilor si al oceanelor" a suflat har asupra promontoriului dintre cer si mare. Asa a aparut, nu dupa multa truda... Citeşte
  7098 vizualizări    0 comentarii

Prăjitura deşteaptă

Prăjitura deşteaptă
Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina. ... Citeşte
  8279 vizualizări    0 comentarii

Prăjitura cu bulion a Sorinei

Prăjitura cu bulion a Sorinei
Ai trebuință de: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.pentru crema: o... Citeşte
  7005 vizualizări    0 comentarii

Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană

Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană
Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4... Citeşte
  8098 vizualizări    0 comentarii

Borş de legume

Borş de legume
Ai trebuinţă de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), pătrunjel (rădăcină şi frunze), o felie de dovleac... Citeşte
  7019 vizualizări    0 comentarii

Șalăul meu

Șalăul meu
Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau... Citeşte
  7632 vizualizări    0 comentarii

Piept de vită pe pat de ceapă și morcovi

Piept de vită pe pat de ceapă și morcovi
Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari... Citeşte
  7481 vizualizări    0 comentarii

Escalop domnesc

Escalop domnesc
După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând... Citeşte
  7383 vizualizări    0 comentarii

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos
Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu... Citeşte
  7080 vizualizări    0 comentarii

Cozonaci (rețetă din 1865)

Cozonaci (rețetă din 1865)
Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. I... Citeşte
  7767 vizualizări    0 comentarii

Miel în sos de iaurt, ca la machidoni

Miel în sos de iaurt, ca la machidoni
Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca... Citeşte
  7084 vizualizări    0 comentarii

Pâine mănăstirească

Pâine mănăstirească
Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne... Citeşte
  7665 vizualizări    0 comentarii

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent
La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata... Citeşte
  7592 vizualizări    0 comentarii

Supă de mazăre

Supă de mazăre
În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice... mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele... Citeşte
  7079 vizualizări    0 comentarii

Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon

Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon
Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista... Citeşte
  6999 vizualizări    0 comentarii

Babic sârbesc de Buzău

Babic sârbesc de Buzău
Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlni... Citeşte
  7901 vizualizări    0 comentarii

Păstrăvi mănăstirești cu legume

Păstrăvi mănăstirești cu legume
Se zice că, de Buna Vestire, ca să ai spor în casă, trebuie să-ți fie masa plină. Mai ales cu bucate de pește. Aflată demul... Citeşte
  7117 vizualizări    0 comentarii

Piftie de cocoș cu vin

Piftie de cocoș cu vin
Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande prin lume de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca "da&quo... Citeşte
  7296 vizualizări    0 comentarii

Budincă de spanac

Budincă de spanac
A trecut și echinocțiul de primăvară (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc și, o dată cu vremea caldă... Citeşte
  7053 vizualizări    0 comentarii

Tocănița Sfintei Vineri

Tocănița Sfintei Vineri
Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu... Citeşte
  8001 vizualizări    0 comentarii

Ciuperci țărănești

Ciuperci țărănești
Zilele de post, în satele de pe apa Tazlăului, vin una după cealaltă cu un rețetar fabulos. La Berzunți, „muncel&rdquo... Citeşte
  7781 vizualizări    0 comentarii
Cupa Tenis Monitorul 2025Interviurile Monitorul

Prima Pagină

Prima Pagină

Publicitate

Depozitul de flori Cattleya Suceava

Publicitate

Clinica Hereditas

Publicitate

Tedi - Hai la joaca

Publicitate

USV - Admitere 2024

Publicitate

Prink Suceava

Meniul zilei

Meniul zilei in restaurante sucevene

Publicitate

Fonduri UE

Anunţuri Fonduri Europene

Licitaţii

Anunţuri Direcţia Silvică Suceava

Copiii noştri

Copiii noştri

Hărţi

Alegeri prezidenţiale noiembrie 2014 - Tur I - Harta administrativ politica pentru localitatile din judetul Suceava
Alegeri prezidenţiale noiembrie 2014 - Tur II - Harta administrativ politica pentru localitatile din judetul Suceava
RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa) Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de... Citeşte