97 de contestații au fost depuse de candidații care au susținut săptămâna trecută examenul de definitivat, testare care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.
26 au solicitat recorectarea lucrărilor de la examenul pentru învățământ primar, învățământ preșcolar – 21, limba și literatura română – 10, discipline tehnice – 10, psihopedagogie specială – 8, consiliere psihopedagogică - 6, educație fizică - 5, matematică - 2, informatică - 2, geografie - 1, arte plastice – 1, muzică -1, limba engleză – 4.
Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe pagina web dedicată în data de 21 iulie și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie - 14 august.
După afișarea rezultatelor finale, candidații pot solicita comisiei de examen să vizualizeze lucrarea, fără ca, în urma vizualizării, să obțină reevaluarea lucrării și/sau modificarea notelor acordate.
Reamintim că 66,3% dintre candidații suceveni au trecut cu succes de acest examen. Mai exact, 228 au obținut note peste 8 și au promovat examenul, iar 116 au fost notați cu calificative mai mici de 8.Nu s-a înregistrat nici o notă de 10 la examenul scris. 25 de note se încadrează în intervalul 9,5 – 9,99.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obținută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8.
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.
Examenul de definitivat este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.