Muzeul Național al Bucovinei organizează vineri, 30 mai 2025, la ora 13:00, vernisajul expoziției „Biblia în camee”, a artistului german Andreas Roth. Expoziția se poate vizita la Muzeul de Istorie, în perioada 30 mai - 31 august 2025, și conține 22 de camee de mari dimensiuni cu tematică biblică. La vernisaj vor fi prezenți autorul lucrărilor, Andreas Roth, și Rainer Vollkommer, cel care a facilitat aducerea acestei expoziții la Suceava.
Artistul Andreas Roth s-a născut în orașul Idar-Oberstein și își desfășoară activitatea, urmând o lungă tradiție de familie, în această localitate vest-germană cunoscută sub numele de „orașul pietrelor prețioase”. Îmbinând tehnica de finețe cu talentul artistic, Andreas Roth prezintă la Suceava, pentru prima dată în România, o serie de camee cu tematică biblică, dedicate unor momente esențiale în definirea creștinismului ca moștenitor al tradițiilor Vechiului Testament și creator al Noului Testament. Buna Vestire, Nașterea Domnului, Fuga în Egipt, Răstignirea, Învierea și Înălțarea Domnului sunt încrustate în straturi fine de agat, ceea ce oferă o viziune nouă, puțin cunoscută, dar la fel de valoroasă în simbolistica ei care străbate mileniile. Eleganța execuției care dovedește simțire artistică și abilități tehnice remarcabile este semnătura lui Andreas Roth și a lungului șir de înaintași care au făcut ca această artă să continue.
Organizatorii mai completează că în Evul Mediu, datorită numeroaselor zăcăminte de agat, la Idar - Oberstein a existat o comunitate specializată în realizarea obiectelor din pietre prețioase și semi-prețioase. După epuizarea zăcămintelor locale, această tradiție continuă și astăzi datorită descoperirii zăcăminte de agat peste ocean, în principal în Brazilia.