Locuitorii municipiului Suceava vor putea avea, din data de 2 iunie a.c., cărți electronice de identitate (CEI). Consiliul Local Suceava a alocat, în ședința de miercuri, banii necesari pentru dotarea cu echipamentele necesare: cititor de amprente, șapte aparate de fotografiat de mare rezoluție, pat pentru semnătură digitală. Suma alocată de deliberativ pentru aceste achiziții este de 63.500 de lei.
City managerul Irina Vasilciuc a declarat că banii provin din economiile realizate din fondurile alocate de la buget pentru organizarea alegerilor.
Programarea pentru obținerea cărții identitate electronice se face exclusiv online, pe site-ul https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea cărții electronice de identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în limita de 5 milioane de cărți, la nivel național. După atingerea acestui număr, costul va fi de 67 de lei. Timpul de așteptare de la momentul depunerii cererii până la eliberarea documentului este de 10 zile lucrătoare (maximum două săptămâni).
Acest tip de carte de identitate poate fi obținut inclusiv de copiii sub 14 ani și poate fi utilizat atât pentru călătorii, cât și pentru identificare în proceduri administrative. Avantajele utilizării CEI sunt: dimensiunea standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene; elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate; posibilitatea utilizării ca document de călătorie; acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Datele înscrise în cartea electronică de identitate sunt: în formatul tipărit - nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă; în formatul electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, amprentele a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Amprentele înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.
Sucevenii pot solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate. Prima CEI se eliberează gratuit pentru cetăţenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin PNRR.