Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis miercuri un set de recomandări pentru protejarea sănătății populației, în contextul ploilor abundente din ultimele zile și a creșterii riscului de inundații. Astfel, specialiștii DSP recomandă în primul rând evitarea consumului de apă din surse nesigure deoarece în cazul în care anumite zone sunt afectate de inundații, există riscul contaminării surselor de apă potabilă. „Folosiți doar apă îmbuteliată sau apă din surse sigure”, transmite DSP. Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită, cu precizarea că apa trebuie lăsată să se răcească, fără adăugarea de gheață.
În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor. În zonele unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice. Apa de băut trebuie depozitată corect pentru a preveni contaminarea acesteia.
Pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate se poate folosi apa nepotabilă numai în combinație cu detergenți.
Pentru siguranța alimentară, specialiștii sfătuiesc oamenii să se spele cu regularitate pe mâini cu apă și săpun, iar în cazul în care nu există acces la apă curată, se pot folosi soluții dezinfectante pe bază de alcool.
Laptele și hrana nou-născuților, sugarilor și copiilor se prepară numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic; alimentele neprocesate se țin separat de cele gătite. Alimentele se prepară corespunzător din punct de vedere termic și trebuie folosită apă clorinată, recomandată și pentru spălarea ustensilelor de bucătărie. Alimentele neconsumate după preparare se păstrează la temperatura de refrigerare, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, alimentele care nu au fost păstrate adecvat nu se consumă.
Alimentele se păstrează în recipiente închise; cele neperisabile trebuie ținute în spații sigure și uscate.
„Respectați recomandările autorităților: ascultați buletinele de știri și respectați indicațiile autorităților locale cu privire la posibile evacuări, restricții de circulație, întreruperi ale curentului electric sau ale alimentării cu apă. Evitați deplasările în zonele afectate: nu încercați să traversați drumuri sau poduri inundate. Chiar și o mică adâncime a apei poate reprezenta un pericol semnificativ pentru vehicule sau pietoni”, a transmis DSP.
Pentru protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile, adulții trebuie să se asigure că cei mici nu se joacă în zone inundate sau cu acumulări mari de apă, din cauza riscului de înec, răniri și de contaminare cu bacterii. Cu persoanele în vârstă și cu cele cu nevoi speciale trebuie păstrat contactul permanent și acestea trebuie ajutate cu apă, alimente și/sau medicamente. În cazul apariției unor simptome precum: febră, diaree, vărsături etc., este important să solicitați imediat asistență medicală. Pentru situații de urgență apelați numărul 112.