Grațiela Țurțu a expus vineri, 23 mai 2025, la Galeria Bibliotecii Bucovinei (Hol, Etajul I, Corp A), 39 de tablouri realizate în acrilic și ulei pe pânză, oferind publicului „o contabilitate a emoțiilor”.
De profesie economist, Grațiela Țurțu are multiple preocupări pe tărâmul cultural-artistic, pasiuni puse în valoare în ultimii ani. Este pasionată de scris, dar și de artele plastice, realizând atât picturi de icoane în stil bizantin, cât și tablouri cu tematică diversă, folosind mai multe tehnici de lucru.
De această dată, Grațiela Țurțu a venit în fața publicului sucevean cu o expoziție ce are un titlu sugestiv, „Simfonia Florilor”. Moderatorul acțiunii, Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, a spus în deschiderea acțiunii cultuale că fiecare tablou din expoziție „ne poate bucura ochiul”, completând că este de datoria instituțiilor publice și nu numai (organizații neguvernamentale, asociații, societate civilă etc.) să sprijine artiștii și să colaboreze între ele pentru a promova frumosul, arta, poezia, muzica, cultura.
Invitat la vernisaj, subprefectul Sucevei Camelia Damian a apreciat că această expoziție nu este doar o „simfonie a florilor”, „ci este și o simfonie a culorilor, a sensibilității, a comuniunii. Și mă bucur că în ultima perioadă în Suceava se organizează multe evenimente culturale. Așteptăm din partea Grațielei Țurțu și alte expoziții”. Prezent la diverse evenimente culturale ce se desfășoară în municipiul Suceava și nu numai, șeful Direcției Județene pentru Cultură Suceava, Antoniu Alexandru Flandorfer, a afirmat chiar la debutul vernisajului că „Simfonia Florilor” este de fapt „o contabilitate a emoțiilor”, făcând referire și la profesia de bază a artistei, cea de economist.
„Observăm în ultimii doi ani un trend la nivelul județului nostru în ceea ce privește activitatea în domeniul artei, culturii. În acest sens, nu pot să nu remarc faptul că, lunar, se întâmplă cel puțin trei vernisaje, expoziții realizate de oameni care nu au neapărat o ocupație în domeniul artelor, dar sunt pasionați de artă, ceea ce mie mi se pare extraordinar. Intervine un aspect important, modelarea sinelui într-o societate în derivă, în care valorile nu că nu mai au o scară, ci aproape că nu mai există. În comunitățile de acest gen, cum este și comunitatea noastră, astfel de evenimente sunt salutare”, a explicat Antoniu Alexandru Flandorfer.
· Echilibru
Drd. Delia Leizeriuc, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Suceava, a făcut o scurtă prezentare a expoziției, susținând că „Grațiela Țurțu este o artistă oarecum atipică, pentru că reușește să echilibreze balanța între real și uman, între poezie și matematică, între partea masculină (pe care este nevoită să o folosească, pentru a răzbate în această societate, singură, puternică, curajoasă, demnă, orgolioasă și încăpățânată atunci când trebuie) și partea feminină, latura sensibilă. Astăzi, artista ne-a permis să-i descoperim sufletul, sufletul sensibil, finețea, grandoarea, doza de rafinament și a expus flori gingașe, culori calde, dansatori pasionali. Artista reușește să aibă o mentalitate sănătoasă, un echilibru în viață. A expus de această dată 39 de lucrări realizate în acrilic și ulei pe pânză. Personal, am observat o evoluție în lucrările ei. Iubește mult natura, florile și animăluțele. În una din lucrări apare și Negruța, pisica de companie, pe care a avut-o și pe care a îndrăgit-o mult”, a spus criticul de artă, încurajând-o pe autoare să continue pe acest drum.
La rândul ei, Grațiela Țurțu a mulțumit participanților pentru prezența la vernisaj și a promis că va continua să picteze, să scrie, chiar a indicat pe peretele bibliotecii un tablou expus, dar care nu este terminat (apare șevaletul, caii verzi pe pereți, cafeaua...), ceea ce o îndeamnă să continue să facă artă.
„Trăim într-o lume aproape nebună, că nu mai știi pe unde să o iei, și atunci am zis să vin cu ceva frumos. Eu ies din mediul cifrelor, fiind contabil, și intru în lumea frumosului, și am zis să prezint și celor dragi, apropiaților, frânturi din munca mea, pentru a se bucura și ei”, a completat Grațiela Țurțu. La final, surorile Petruța și Maria Crețu au interpretat, fiecare, câte o piesă muzicală, fiind răsplătite de public cu aplauze.
Grațiela Țurțu s-a născut în comuna Valea Moldovei. Începând cu anul 2015 i s-au publicat șase cărți de proză, precum și alte texte, apărute în antologii literare și Metamorfoze. De asemenea, în anul 2023 a obținut Premiul I la Concursul național de poezie „Rezonanțe Udeștene”. Este membră a Clubului de Inițiativă Literară din anul 2016, a Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți” și membră fondatoare a asociației cultural-educative ACCES. Din anul 2021 este membră a Societății Scriitorilor Bucovineni.