Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 19 mai 2025 - Anul XXX, nr. 115 (8950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,1033 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5563 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dumitru Mugurel VINTILA

Dumitru Mugurel VINTILĂ


În căutarea răspunsului

Religie și politică (I) (interferențe, intransigențe, intoleranțe)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele trei religii monoteiste: iudaică, creștină și islamică nu au reușit să dezvolte până azi relații de comunicare și înțelegere reciprocă. Istoria zbuciumată în spațiul Orientului Mijlociu - care se reduce, de fapt, la lupta unor națiuni pentru existență - a făcut Ierusalimul să fie locul de întâlnire al celor trei religii. Profeții Moise și Mohamed, precum și Isus, Mântuitorul creștinilor, au fost și sunt adorați de către credincioșii lor, care refuză să vadă drumul păcii și al colaborării, refuză să se accepte și să nu se distrugă reciproc în războaie  devastatoare, atât timp cât toți cred, de fapt, în Unul Dumnezeu.

Dumnezeu îl iubește pe om, însă istoria nu pomenește nici o perioadă de prietenie sau toleranță între credincioși, adepți ai celor trei religii. Aceste sentimente nu se impun prin legi, ele sunt coordonate ale moralei credincioșilor, care morală este, din nefericire, rezultatul unei propagande totalitare, a religiilor monoteiste, într-o perioadă în care omenirea se zbătea, într-adevăr, între Întuneric și Lumină, pe un fond social feudal, unde sclavia - a cărei dâră rușinoasă, s-a văzut până la sfârșitul sec. XIX - era forța motrice a societății. Astfel, iudeii sunt considerați responsabili pentru răstignirea lui Isus Mântuitorul creștinilor - cu mult înaintea de distrugerea statului Israel de către romani (70 d.Hr.) și împrăștierea lor în toate colțurile lumii.  Această vină, care nu a fost recunoscută niciodată de către iudei, stă la baza așa numitei „probleme iudaice”, unul din motivele pentru care o întreagă națiune (evreii) a fost condamnată la izolare. Succesele în știință și perfecțiunea în artă, dăruite de geniile acestei națiuni, au fost de multe ori neputincioase în fața antipatiei născute dintr-o propagandă metodică. Teoria iudeilor despre „Poporul ales” al lui Dumnezeu (expresie a instinctului de conservare al unei națiuni prigonite, un sentiment de auto-îmbărbătare a individului și a comunității în efortul de a păstra cultura, limba și religia de-a lungul unei întinse perioade de pribegie) a fost speculat de adepții naționaliști ai teoriei diferențelor etnice din lume. Astăzi, statul Israel este o prezență în raport cu care se cere revizuită atitudinea morală a arabilor, cât și a creștinilor din toată lumea.

Arabii, la rândul lor, sunt acuzați de istorie pentru faptul că au declanșat Războiul Sfânt (Jihad) ce urmărește, în ultimă instanță, extinderea „imperialist-religioasă” în Asia, Africa și Europa. Totodată, ei sunt priviți ca urmași ai „Îngerilor Războiului” sau „hoarde” ale violenței și tiraniei. Nu cumva, în spatele acestei mentalități se ascunde teama de un „dușman” al civilizației europene? Arabii sunt moștenitorii unor străvechi civilizații. Valorile acestor civilizații împodobesc muzeele europene și amintesc de faptul că filozofii greci au fost traduși în arabă și apoi, prin Spania, regăsiți în Europa Evului Mediu. Din păcate, puțini sunt cei care n-au uitat că elementele arhitecturale sarazine au influențat arhitectura europeană... Dar, atunci erau alte timpuri, arabii erau mai săraci. După ce „bunul Allah” le-a dăruit petrolul au devenit și ei consumatori ai produselor civilizației occidentale.

Europa este acum îngrijorată că ideea ecumenică, care îi animă încă din sec. VIII d.Hr., le poate deschide „pofta” pentru Renașterea islamică anunțată de Coran. Acest „imperialism religios” stârnește temerile de invazie ale Europei.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Religie și politică (I) (interferențe, intransigențe, intoleranțe).
 Vizualizări articol: 232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Religie și politică (I) (interferențe, intransigențe, intoleranțe)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei