Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
joi, 22 mai 2025 - Anul XXX, nr. 118 (8953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,073 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4781 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, la al zecelea hram al Parohiei Straja II

Pentru a marca în chip deosebit bucuria zilelor de praznic închinate Împăraților Constantin și Elena, istoria locașului de cult din Straja, care se află sub ocrotirea sfinților întocmai cu Apostolii, a fost împodobită cu încă o filă luminoasă, încununând prin momentele liturgice și duhovnicești cel de-al zecelea hram al parohiei. La ceas de sărbătoare pentru întreaga comunitate, credincioșii acestor meleaguri s-au bucurat de binecuvântarea Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina prin închinarea la cinstitele sale moaște, precum și de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.

Având genericul „pelerinaj de Lumină și Har în cinstea Sfinților”, manifestările prilejuite de hramul Parohiei Straja II au debutat sâmbătă, 17 mai 2025, cu întâmpinarea raclei care adăpostește părticele din moaștele unuia dintre cei mai pomeniți în rugăciune sfinți în vremurile noastre, marele ierarh tămăduitor Sfântul Nectarie de Eghina, adusă din Episcopia Daciei Felix cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Astfel se continuă tradiția potrivit căreia în fiecare an, cu prilejul hramului, poposește la Straja câte un odor de mare preț, spre a aduce mângâiere și ajutor celor care înalță cu evlavie rugăciuni Preasfintei Treimi.

Cu numai câteva zile înainte de prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Duminica a V-a după Paști, cunoscută ca Duminica Samarinencei, 18 mai 2025, în mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix. După ce a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare, dar și cu flori, de către copiii satului îmbrăcați în frumoasele costume populare, ierarhul s-a închinat la cinstitele moaște aflate în biserica parohială, săvârșind slujba de sfințire a baldachinului sculptat în lemn, care va adăposti racla cu moaștele sfinților ocrotitori, Constantin și Elena, odor cu care a fost binecuvântată vistieria bisericii în urmă cu un an.

A urmat săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii pe un podium special amenajat sub streașina bisericii, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte, alături de gazda evenimentului, pr. Constantin Oprea, pr. Andrei Mocanu, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, clerici, fii ai satului, precum și slujitori ai parohiilor și mănăstirilor din împrejurimi.

După citirea textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi, Preasfințitul Părinte Ieronim le-a vorbit celor prezenți despre importanța acestor momente de sărbătoare din viața parohiei, dar și despre mesajul scripturistic al Duminicii a V-a după Învierea Domnului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului coral Sotirios de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar la momentul chinonicului eleva Flavia Morar din clasa a VII-a și copiii clasei a II-a A, de la Școala Gimnazială „Dimitrie Onciul” din Straja, coordonați de doamna prof. Florentina Popescu, au interpretat cântări specifice perioadei pascale.

La finalul slujbei, pr. paroh Constantin Oprea a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la bucuria acestor zile deosebite și i-a dăruit Episcopului Daciei Felix, în semn de recunoștință, un ou de struț încondeiat și pictat cu icoana celor care au descoperit întregii creștinătăți Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, considerată altar al iubirii și jertfei lui Dumnezeu, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost conferit Ordinul „Apărător al credinței creștine” unor familii care s-au implicat activ în lucrarea Bisericii, ca celor care „s-au străduit și se străduiesc să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”.

Părintele paroh a anunțat mai apoi programul liturgic bogat al zilelor următoare, care va fi încununat cu Sfânta Liturghie din ziua hramului, săvârșită miercuri, 21 mai 2025. Racla cu fragmentul din cinstitele moaște ale unuia dintre cei mai iubiți sfinți ai Eladei, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, făcător de minuni și grabnic ajutător, va rămâne spre închinare până în seara zilei de miercuri, când se va întoarce în Episcopia Daciei Felix.

Irina URSACHI

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, la al zecelea hram al Parohiei Straja II.
 Vizualizări articol: 265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, la al zecelea hram al Parohiei Straja II0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei