Un gest emoționant de comemorare și sprijin pentru educație a fost realizat de Clubul Rotary Suceava-Bucovina, care a inaugurat recent Biblioteca „Bogdan Galanton Moroșan” în incinta Bisericii Sfinții Mihail și Gavril din Siliștea Nouă, din orașul Dolhasca.
Noua bibliotecă poartă numele lui Bogdan Galanton Moroșan, fost membru marcant al clubului și consilier superior la Garda Forestieră Suceava, care a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 49 de ani. În memoria sa, membrii Rotary au transformat clopotnița bisericii într-un spațiu modern, cald și prietenos pentru comunitate.
Biblioteca oferă acces gratuit la peste 2.000 de volume și DVD-uri cu conținut educativ, fiind echipată cu mobilier nou și un sistem de sonorizare modern. Spațiul a fost amenajat cu sprijinul mai multor companii, Ecuator, Atrix Decoration, Mob Expres, Party -Show, al membrilor clubului și al unor persoane care au ales să rămână anonime.
„Bogdan a venit printre noi ca o poezie şi a rămas ca o amintire vibrantă. Se hrănea cu cuvinte şi îşi desăvârşea idealurile prin cărți. Amintirea lui ne-a ținut aproape de el şi ne-a îndemnat să-i ducem povestea mai departe”, au transmis membrii Clubului Rotary Suceava-Bucovina.
Satul Siliștea Nouă, cu o comunitate de aproximativ 750 de persoane, beneficiază acum de o nouă bibliotecă pentru a încuraja astfel lectura și învățarea. Coordonatoarea proiectului, Laura Morari, a declarat că această bibliotecă este „mai mult decât un spațiu cu rafturi şi cărți”. „Este dovada că iubirea nu moare, că prietenia naște idei mărețe și că un vis devine realitate atunci când este împărtășit”, a spus Laura Morari.
Bogdan Galanton Moroșan a fost absolvent al Facultății de Silvicultură din Suceava și al unui masterat în comunicare la Universitatea „Ștefan cel Mare”. A activat în presă în anii ’90, fiind redactor la Uniplus, Radio AS, Nord Press Suceava și Monitorul de Suceava, și a avut o carieră impresionantă în domeniul silviculturii și al protecției mediului.
Sub pseudonimul „CDL – Crucea de Lemn”, a publicat poezii și texte de o sensibilitate aparte. A lăsat în urmă o familie îndurerată, inclusiv cele două fiice, Andreea și Amalia, dar și o comunitate care îl păstrează viu în amintire prin acest proiect de suflet.
Biblioteca este deschisă publicului și se află la doar 50 km de municipiul Suceava. Cei care doresc pot contribui cu donații de cărți sau pot face o simplă vizită pentru a onora memoria lui Bogdan Galanton Moroșan.