Cea de-a 44-a ediție a Concursului Național ”Lira de Aur”, cea mai longevivă competiție de interpretare instrumentală din România, va reuni 388 de tineri artiști din toate colțurile țării, cel mai mare număr de participanți din ultimii 10 ani.
„Lira de aur” se va desfășura în perioada 29 mai – 1 iunie, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” fiind principalul organizator al evenimentului.
Prof. Alexandra Bejinaru, directoarea colegiului, a menționat că interesul pentru acest concurs denotă valoarea acestuia, notorietatea lui, devenind un punct de reper în palmaresul viitorilor muzicieni.
„Este o mândrie faptul că acest eveniment a crescut, a devenit mai puternic și este căutat de copii buni, deosebit de bine pregătiți. De asemenea, este unul dintre puținele concursuri cu finanțare din partea Ministerului Educației, ceea ce ne permite să premiem un număr consistent de elevi, cu premii destul de mari. De exemplu, elevii cu Premiul I vor primi 1000 de lei.
Un lucru deosebit la această ediție și o premieră pentru noi îl reprezintă interesul Orchestrei Regale din Copenhaga, care lansează o invitație laureatului concursului de a cânta alături de ei într-un concert de gală”, a mai completat Bejinaru.
· Marele premiu este de 5.000 de lei
Trofeul competiției este realizat de prof. Iulian Asimionesei, iar Marele premiu în valoare de 1.000 de euro este oferit de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina.
Premii va oferi și Asociația de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.
Concursul se va desfășura pe secțiuni și comisii de evaluare după cum urmează: Pian, Vioară, Corzi grave, Instrumente de suflat și percuție (instrumentele orchestrei simfonice).
Președintele juriului este clarinetistul Emil Vișinescu, de la Orchestra Filarmonică “George Enescu”, profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În organizare, Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava este susținut de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, Ministerul Educației, Primăria Suceava, Consiliul Local Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, precum și Asociația de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.
Deschiderea festivă este organizată în Sala Auditorium „I. C. Fluerici”, pe 29 mai. Pe 30 mai, de la ora 19.30, este programat concertul oferit de membrii juriului, iar pe 1 iunie 2025, de la 12:30 – premierea și festivitatea de închidere.
Concursul „Lira de Aur” a reprezentat de-a lungul timpului, începând cu anul 1972, o rampă de lansare a tinerilor interpreți.
În 2024, pianistul Mario Victor Lucaci, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, a cucerit trofeul „Lira de Aur”.