Peste 1.500 de elevi și profesori au aflat că ”tăcerea e tot violență”, dar și că ”vocea ta e o soluție”.
În intervalul 19 – 25 mai, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară de la IPJ Suceava au derulat 50 de activități cu caracter informativ-preventiv în mai multe școli din județ.
Din cele 50 de acțiuni organizate, 14 au vizat prevenirea violenței în mediul școlar, tot 14 au fost pentru prevenirea faptelor de bullying și cyberbullying, precum și a celor de criminalitate informatică.
Alte 6 acțiuni au vizat prevenirea infracțiunilor la viața sexuală și violarea vieții private, iar 7 au avut ca scop prevenirea consumului și traficului de droguri în rândul elevilor.
De asemenea, au fost desfășurate 6 activități privind răspunderea penală a minorilor și 3 activități de educație rutieră desfășurate în comun cu polițiștii Serviciului Rutier, în cadrul ”Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere”.
Școlile în care polițiștii au ajuns în ultima săptămână sunt Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Grădinița ”Țăndărică” Suceava, Școala Gimnazială Milișăuți, Școala Gimnazială Dărmănești, Școala Gimnazială Dănila, Școala Gimnazială Verești, Școala Gimnazială ” Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială ” Ieremia Valahul” Sasca Mare.
Iată ce spun reprezentanții IPJ Suceava că trebuie să faci atunci când observi o situație de bullying/hărțuire:
- nu te alătura sau nu urmări pasiv atunci când cineva este agresat/hărțuit. Agresorii/hărțuitorii adoră publicul!
- îndepărtează-te și încearcă să-i convingi și pe ceilalți să facă la fel, dar nu abandona persoana agresată/hărțuită. Mergi și caută pe cineva care să te ajute!
- dacă cineva îți spune „o bârfă”, nu o transmite mai departe. Nici ție nu ți-ar plăcea să se răspândească zvonuri despre tine.
- apără victima! Dacă te simți în siguranță, apără persoana agresată/hărțuită. Agresorii/hărțuitorii doresc adesea doar să fie populari.
- încurajează victima să vorbească. Oferă-te să vorbești cu un adult împreună cu aceasta. Exersați și repetați împreună ceea ce urmează să spuneți.
- întreabă victima cum se simte. Ai o atitudine prietenoasă față de aceasta în următoarele zile. Faptul că te preocupă starea de bine a acelei persoane poate însemna enorm pentru aceasta.
- dacă informezi un adult în care ai încredere despre o anumită situație, aceasta se poate rezolva rapid. Dacă te simți inconfortabil atunci când îi spui unui adult, amintește-ți că acesta are rolul de a te proteja.
”A anunța nu înseamnă a turna! Atunci când anunți sau spui unui adult despre o situație neplăcută o faci pentru a ajuta pe cineva să rezolve o problemă. Atunci când pârăști, de obicei o faci pentru a provoca cuiva o problemă”, este concluzia reprezentanților IPJ Suceava.