Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
sâmbătă, 24 mai 2025 - Anul XXX, nr. 120 (8955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,055 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4541 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cele mai frumoase elemente ale muzicii şi jocului din vatra satului bucovinean, prezentate la Suceava de Grupul Tradițional Dor, în fața a sute de spectatori

Duminică, 25 Mai 2025 (14:44:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele mai frumoase elemente ale muzicii şi jocului din vatra satului bucovinean au fost prezentate joi, 22 mai 2025, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de Grupul Tradițional Dor, din Moara, coordonat de prof. Constantin Irimia, în fața a sute de spectatori.

Grupul a marcat astfel 20 de ani de activitate și, cu acest prilej, a lansat primul album ,,Îmblî doru' pi carari”. În toamna acestui an, se va lansa un al doilea album ,,Îmblî doru' pi carari”. 

Sunt 20 de ani în care prof. Constantin Irimia a adunat copii și tineri talentați, energici, pozitivi, care iubesc muzica, dansul, tradițiile, formând cu adevărat „Familia Dor”. Spectacolul s-a dovedit a fi unul autentic, original, mărturie fiind aplauzele îndelungi venite din partea publicului care a umplut sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.

Dacă la începutul concertului, prof. Constantin Irimia și Grupul Tradițional Dor au fost cei care au oferit publicului momente autentice de folclor, momente artistice „cu poveste”, pe parcursul evenimentului lor li s-au alăturat și invitații: Angelica Flutur, Grigore Gherman, Călin Brăteanu, Vasile Ungureanu (tezaur uman viu), „Gospodarii din Moara”, „Ghioceii” Grupului Tradițional Dor, Corala Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, care a interpretat piese folclorice din repertoriul Grupului Tradițional Dor, și părintele Ieremia de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” (surpriza concertului).

 

·        Mesaje

 

Dacă Angelica Flutur a apreciat că ,,Îmblî doru' pi carari” a fost „un concert extraordinar, în graiul domnului profesor Constantin Irimia, cu foarte multe emoții în scenă. Un spectacol original și foarte autentic, nu doar autentic prin prisma costumelor și a repertoriului, ci pur și simplu prin conceptul acestui concert. Felicitări din toată inima”, Grigore Gherman a spus că „a fost un spectacol de poveste, cu mult drag și dor de autentic”. Mai mult, pe al doilea album ,,Îmblî doru' pi carari”, ce va fi lansat în toamnă, se va regăsi o piesă pe care Grupul Tradițional Dor o va înregistraîmpreună cu Grigore Gherman.

„A fost un concert extraordinar, m-am întors în copilărie datorită cântecelor pe care le-am ascultat astăzi. M-am umplut de bucurie datorită Grupul Tradițional Dor. Sunt onorat și bucuros să fiu aici. Acest grup este un exemplu nu doar pentru copiii din Bucovina care cântă folclor, dar și pentru toți copiii, poate și pentru cei maturi din toate zonele țării care iubesc muzica populară. Deci sunt un exemplu. Le doresc activitate lungă, cântece frumoase și îmi doresc să facem împreună un colind”, a mai completat interpretul de muzică populară, care este și profesor, Grigore Gherman.

 

·        „Mulțămăsc la tătî lumea care o fost alături de Dor-ul meu. Povestea dorului...”

 

Prezent pe scenă alături de Grupul Tradițional Dor, interpretul de muzică populară Călin Brăteanu a spus: „Astăzi dorul nostru o făcut carari șî o ajuns la inimă la fiecare. Grupul Tradițional Dor, de la Moara, cu profesorul Constantin Irimia, a avut o seară de poveste. Dăm de veste... cele bune să se-adune”.

Concertul Grupului Tradițional Dor a cuprins piese de taraf tradițional (viori, fluiere, cobze, contrabas), grup vocal cu cântece și giocuri populare, toate într-un concept unic de show.

Protagoniștii acestui spectacol de muzică și joc tradițional din vatra satului bucovinean au fost în principal membrii grupului coordonat de profesorul-învăţător Constantin Irimia.

Toți componenții grupului au demonstrat că știu să cânte vocal, dar știu să cânte și la unul/două instrumente. Iar la ,,gioc” sunt neîntrecuți. În stilul caracteristic, prof. Constantin Irimia a avut următorul mesaj: „Mulțămăsc la tătî lumea care o fost alături de Dor-ul meu. Povestea dorului: Iaca-am sî vă spun amu, / Șî povestea dorului / Mie mi-i dor / Numai când mi-i dor. / Doru cât de dor ar hi, / Nu se poagte povești. / Doru ista-i mare crai / Îi mai ghine sî nu-l ai / Cî te-apuca vrai, nu vrai / Ș-apu doru când te-apucă, / Îi dor de ducă. / Ș-apu doru când te-apasă, / Îi dor de casă. / Ș-apu doru când îi greu, / Iac-ista-i doru meu. / Dor di mamă, dor di tată, / Șî di mine câteodată. / Șî povestea alta nu-i / Moș Costan și Dor-ul lui. / Sî trăiți, cî trebuiți, / Sî trăiți ca s-nfloriți, / Sî trăiți ca sî rodiți, / Sî trăiți ca sî iubiți / Sî trăiți așa cum știți. / Țâniți minti trii cuvinte: sanatati!”

 

·        18 piese pe album

 

Albumul ,,Îmblî doru' pi carari”, lansat în cadrul concertului aniversar, cuprinde 18 piese, grupate astfel: „șapte melodii cu taraf (instrumentale)”: „Hangu”, „Ciufu”, „Șepti paș”, „Boghii”, „Brîuț”, Giocu lu Cucoșăl, Bghilcuța „cinci cântici” și „șase giocuri”. Majoritatea melodiilor de pe album, spun artiștii, sunt din perioada secolelor XIX-XX, și chiar din secolul al XVII-a („Giocu lu Cucoșăl”). „Îmbî doru pi carari”, cântecul care dă titlul albumului, este povestea dorului. „Dorul reprezintă flăcăul care bate satul-n lung și lat după drăguța lui, rătăcind pe cărări troienite. De multe ori fata încuie poarta, pune lacătul pe poartă de frica dorului care ar putea intra în casă <fără nici o nădejde să mai iasă>”, a explicat prof. Constantin Irimia. Spectacolul de pe 22 mai 2025 a fost înregistrat pe un DVD care va fi lansat în cursul verii 2025.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cele mai frumoase elemente ale muzicii şi jocului din vatra satului bucovinean, prezentate la Suceava de Grupul Tradițional Dor, în fața a sute de spectatori.
 Vizualizări articol: 272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cele mai frumoase elemente ale muzicii şi jocului din vatra satului bucovinean, prezentate la Suceava de Grupul Tradițional Dor, în fața a sute de spectatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei