Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
vineri, 4 iul 2025 - Anul XXX, nr. 155 (8990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0603 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2917 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoarea ctitorului Mănăstirii Putna, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

 

Ziua de pomenire a Sfântului Ștefan cel Mare, 2 iulie 2025, a fost prilej de aleasă bucurie și trăire duhovnicească în Mănăstirea Putna, cea mai cunoscută ctitorie și necropolă a domnului Moldovei, mutat în lăcașurile cerești în anul 1504.

 

Prăznuirea Binecredinciosului Voievod, la împlinirea a 33 de ani de la proclamarea solemnă în rândul sfinților a celui mai cunoscut apărător al credinței de pe meleagurile noastre, a început cu închinarea la mormântul Măriei Sale a Înaltpreasfințitului Părinte Ignatie, Mitropolitul Ortodox Antiohian al Franței și al Europei Occidentale și Meridionale.

 

Un moment aparte al manifestării dedicate celui care a ctitorit sau sprijinit peste 40 de lăcașuri de cult l-a constituit întâmpinarea de către starețul Putnei, arhim. Melchisedec Velnic, a gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care au venit pe jos de la intrarea în comuna Putna până la mănăstire. Aceștia au interpretat cântări religioase și patriotice, fiind însoțiți de reprezentanți ai autorităților județene și locale, între care Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan.

 

Ierarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor și stareț al mănăstirii Putna, arhim. Serafim Grigoraș, exarh de zonă, reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhim. Justinian Săvescu, secretar eparhial, pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare, arhid. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, au săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al ctitoriei voievodale amenajat în preajma turnului clopotniță.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, dirijat de arhid. Serafim Grigorescu.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a transmis cu prilejul prăznuirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, una dintre cele mai reprezentative figuri ale epocii sale, diplomat și militar prin excelență, campion al luptei de apărare a credinței strămoșești, un Decalog inspirat din viața ilustrului Mușatin, în care a punctat faptele prin care ne putem arăta vrednici urmași ai domnului Moldovei, cultivând iubirea de Biserică și neam, dreptatea și responsabilitatea față de semeni, încrederea nestrămutată în Dumnezeu. Cele zece îndemnuri au fost lecturate de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul Ortodox Antiohian al Franței și al Europei Occidentale și Meridionale.

 

După ce a transmis gândul de mulțumire al Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit numeroșilor credincioși adunați sub tâmplele putnene despre virtuțile acestui mare sfânt al Bisericii, domn al Moldovei și apărător al credinței și valorilor creștine, „postul, rugăciunea, smerenia, ascultarea de părinții săi duhovnicești și statornicia în învățătura Evangheliei”, punctând totodată nevoia de a-i urma exemplul, mai ales în zilele noastre în care și-au făcut loc ura, neînțelegerile, egoismul ș.a. În a doua parte a cuvântului său, amintind că „celula de bază a virtuții este familia – piatra de temelie a Bisericii, Trupul lui Hristos, și a societății”, Înaltpreasfinția Sa i-a încurajat pe cei prezenți să meargă cu statornicie la Biserică și să ia parte la Sfintele Taine, subliniind faptul că învremea noastră familia este supusă unui atac agresiv, ce urmărește distrugerea ei.

 

Nu în ultimul rând, cu inima strânsă de durere, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre ceea ce îndură „fiii Bisericii noastre din Siria, Liban și Irak, care încă suferă din pricina lipsurilor: sărăcie, foamete, lipsa celor necesare traiului zilnic, în urma distrugerilor provocate de războaie, cutremure și alte calamități”.

 

Predica a fost tradusă din limba arabă de către Ilie Ammar Awad, fiu duhovnicesc al Putnei, originar din Siria, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Dumitru Stăniloae” din Iași.

 

În semn de recunoștință pentru binecuvântarea arhierească, arhim. Melchisedec Velnic i-a oferit ierarhului oaspete o evanghelie în limba arabă legată în piele de către viețuitorii Mănăstirii Putna, precum și un epitrahil și un omofor.

 

După Sfânta Liturghie a avut loc un moment artistic pregătit îndeosebi pentru această zi de sărbătoare, la 521 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă. Cei dintâi care au adus zâmbete pe chipurile celor prezenți au fost copii din Corul „Urmașii lui Ștefan”, din comuna Mahala, regiunea Cernăuți, dirijat de doamna profesoara Elena Nandriș. Aceștia au interpretat cântecele De la Cernăuți la vale, Cântă cucu-n Bucovina, La Putna la mănăstire, Imnul Graiului și Pentru Țară, pentru Neam.

 

Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, coordonat de domnul Vasile Schipor, a interpretat cântece și poezii închinate Sfântului Voievod și întregului neam românesc, amintind astfel de lupta, dragostea și râvna strămoșilor care s-au jertfit pentru dreapta credință.

 

Au urmat momente artistice emoționante oferite în dar de Corul „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie ,,Alexandru cel Bun” Botoșani, condus de preotul militar Teodor Cenușă, de muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, dirijată de domnul căpitan Gil Negrei, împreună cu Ansamblul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, coordonat de doamna profesoară Iustina Horga.

 

Sărbătoarea sfântului voievod mușatin a adus împreună clerici și credincioși din Moldova din stânga și din dreapta Prutului și din nordul Bucovinei, din regiunea Cernăuți, la eveniment fiind prezenți și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, precum și starețe ale mănăstirilor bucovinene.

 

În continuare, starețul necropolei ștefaniene a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic mai multe distincții de vrednicie celor care au susținut comunitatea și Biserica de-a lungul timpului. Medalia Omagială și Comemorativă a Bucovinei, instituită la inițiativa întâistătătorului Arhiepiscopiei, în contextul anului 2025, așezat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sub genericul Centenarului Patriarhiei Române, respectiv sub imperativul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, a fost oferită Generalului Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, și domnului rector Mihai Dimian al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

 

Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost oferită doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, doamnei Aneta Chirondojan, precum și primarului comunei Mahala din regiunea Cernăuți, Ucraina, doamnei Elena Nandriș. Ordinul „Mușatinii” a fost înmânat mai multor cadre militare prezente la eveniment.

 

În semn de cinstire a ctitorului mănăstirii, a avut loc și o ceremonie militară deosebită, devenită deja tradiție între zidurile Putnei la data de 2 iulie.

 

După intonarea Imnului Național al României, a luat cuvântul șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general locotenent Ciprian Marin. Domnia sa a punctat importanța legăturii dintre Biserică și Armată, cea dintâi îngrijindu-se de sufletul neamului, iar cea de-a doua de trupul țării.

 

Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din partea Instituției Prefectului Județului, Primăriei localității Putna, Consiliul Județean Suceava, Consulatul General al României la Cernăuți, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ministerul Apărării Naționale și alte instituții.

 

A urmat ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la 521 ani de la trecerea la cele veșnice și la 550 de ani de la de la marea victorie de la Vaslui, defilarea Drapelului de luptă și a detașamentelor de onoare pe acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, condusă de căpitanul Gil Onoriu Negrei.

 

Au defilat cadre militare de la Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani și din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” din Suceava, militari de la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, elevi ai Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Defilarea a continuat cu Detașamentul de onoare din Republica Moldova format din militarii Brigăzii de Poliție cu destinație specială „Fulger”, ai Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, și s-a încheiat cu prezentarea onorului Muzicii Militare a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași.

 

La împlinirea a 521 de ani de la trecerea la cele veșnice a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, credincioși din toate colțurile țării, din Ucraina și din Republica Moldova s-au unit în duh de rugăciune pentru a-l cinsti pe Sfântul Voievod la mormântul său de la Putna. Ei au avut totodată bucuria de a se închina și la moaștele Sfinților putneni Iacob, Sila, Paisie și Natan, precum și la fragmente din moaștele Sfinților Trei Ierarhi și ale Sfântului Nectarie, așezate într-un baldachin frumos împodobit pe latura din stânga a bisericii ștefaniene, primind și câte o iconiță cu chipul „atletului credinței creștine”.

 

Arhim. Dosoftei DIJMĂRESCU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea ctitorului Mănăstirii Putna, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
 Vizualizări articol: 235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sărbătoarea ctitorului Mănăstirii Putna, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei