Dronele nu sunt bune doar în război, ci și în activitățile civile, iar agricultura este un domeniu unde își fac loc încet-încet.
Fermierii suceveni au început, ce-i drept încă timid, să apeleze la această tehnologie pentru o serie de lucrări pe care le au de făcut la suprafețele pe care le gestionează.
Mihai Flutur este unul dintre fermierii care lucrează 200 de hectare de teren, iar anul acesta a apelat pentru prima oară la o firmă care oferă servicii cu drone agricole.
”Se poate apela la drone la orice tip de cultură, iar costurile sunt aproximativ aceleași ca și în cazul lucrărilor care se execută clasic, cu tractoare și alte utilaje agricole.
Pentru această perioadă foarte ploioasă, drona este chiar binevenită. Și asta pentru că utilajele grele nu vor putea intra la lucru cel puțin o săptămână.
Rapița și păioasele au nevoie de tratamente pentru combatere a bolilor, iar drona pare singura variantă cu care se pot realiza aceste lucrări obligatorii pentru a nu afecta culturile.
Orice zi de întârziere poate însemna afectarea culturilor într-o proporție mai mare sau mai mică.
Iar dacă tehnologia a avansat și ne poate fi de ajutor, de ce să nu apelăm la ea.
Este pentru prima oară când apelez la serviciile unei firme care operează drone agricole și pot spune că sunt mulțumit”, a arătat Mihai Flutur.
- Ce suprafață de teren poate acoperi o dronă și care sunt costurile
Soții Marius și Cristina Sîrbu au intrat în afacerea cu drone agricole acum trei ani.
Se așteptau să aibă mai mulți clienți, dar se pare că fermierii suceveni sunt mai reticenți la noile cuceriri ale tehnologiei.
”Tratamentele se fac cu normă de apă redusă, de 10-15 litri la hectar, comparativ cu tratamentele clasice, acolo unde norma de apă este de 200-300 de litri/hectare.
Cererile apar în general după momente ploioase, cum este cazul și acum, adică în perioadele în care utilajele clasice nu pot fi folosite în teren”, a arătat Marius Sîrbu.
Pentru aplicarea de tratamente, familia Sîrbu folosește două tipuri de drone, Agras T30 și Agras T50.
În cazul primului aparat de zbor se pot acoperi maximum 100 de hectare pe zi, în timp ce a doua dronă are o capacitate mai mare, de până al 150 de hectare/zi.
Pentru zona noastră, productivitatea unei drone este de circa două hectare în 10 minute, iar apoi aparatul este coborât și realimentat cu tratamentul care se aplică pentru cultura vizată, precum și pentru schimbarea acumulatorilor.
În ceea ce privește prețul pe care operatorii de drone îl percep pentru un hectar, acesta diferă în funcție de mai mulți factori.
Mai exact, contează la stabilirea prețului numărul parcelelor pe care se aplică tratamentele fitosanitare, suprafața totală, dificultatea parcelei și obstacolele care există, respectiv stâlpi, copaci etc.
Totuși, o medie ar fi de circa 100 de lei/hectar.
Un alt aspect care contează în folosirea dronelor agricole este viteza vântului, care nu trebuie să depășească 12-15 km/h pentru a face eficientă ”misiunea” aparatului de zbor.
O astfel de dronă agricolă poate pleca de la 40.000 de lei, dar depășește și 65.000 de lei, în funcție de echipamentele cu care este dotată, iar cei care doresc să își achiziționeze un astfel de aparat de zbor vor trebui ulterior să se familiarizeze cu lecțiile de pilotat.
Între timp, există varianta de a apela la firme care au deja astfel de aparate, proprietarii acestora fiind și experți în pilotare.