Inspectoratul de Poliție Județean Suceava atrage atenția oamenilor asupra riscului de a deveni victime ale înșelăciunilor prin intermediul anunțurilor de închiriere a unor locații pentru petrecerea concediului în perioada sezonului estival. Este vorba de apartamente sau garsoniere aparent scoase la închiriat, pe platforme puțin cunoscute sau pagini de pe rețelele sociale.
Sunt cazuri în care respectivele locații nici măcar nu există.Cazările- țeapă de pe Litoralul Mării Negre sunt cele mai frecvente în această perioadă.
„Inspectoratul de Poliție Județean Suceava subliniază că este mai bine să verificați în detaliu o ofertă decât să riscați să deveniți victime ale înșelăciunilor. Petrecerea concediului în siguranță începe cu o informare corectă și cu luarea unor măsuri de precauție adecvate”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.
Un caz recent a fost sesizat la Poliția municipiului Suceava de către o femeie care constatase că nu mai dă de cel care i-a oferit, online, o garsonieră, la Costinești.
În urma verificărilor s-a stabilit că, pe 30 iunie, în timp ce se afla la locuința sa, suceveanca a discutat cu o persoană care a pretins că este proprietarul unei garsoniere de la Costinești. Victima a rezervat imobilul pentru perioada 21 – 23 iulie.
Femeia a oferit, prin transfer bancar, o garanție, așa cum a cerut bărbatul. Din fericire, suceveanca i-a remis necunoscutului doar 150 de lei.
Ulterior, când femeia l-a contactat din nou pe proprietar, a constatat că acesta nu a mai răspuns la telefon și anunțul postat pe platforma on-line a fost șters.
Polițiștii au deschis un dosar penal de înșelăciune și fac apel la suceveni să respecte o serie de reguli de bază, atunci când caută o cazare:
Verificați autenticitatea ofertelor, căutând date despre proprietar, dacă acesta este autorizat, recenzii etc.;
Alegeți anunțuri publicate pe site-uri oficiale sau platforme consacrate de închirieri;
Fiți vigilenți la oferte prea bune pentru a fi adevărate;
Dacă prețul solicitat este mult sub media pieței, există riscul ca oferta să fie o înșelătorie;
Nu trimiteți bani în avans fără a avea siguranța ofertei;
Evitați să achitați sume mari înainte de a verifica dacă locația există și dacă persoana care o închiriază este de încredere;
Solicitați un contract scris și verificați datele de identificare ale proprietarului;
Evitați să trimiteți bani prin transferuri rapide sau către conturi personale necunoscute;
Optați pentru plăți care pot fi urmărite și verificate, cum ar fi cele prin card sau platforme de plăți online sigure;
Evitați persoanele care refuză să ofere informații clare, răspund evaziv sau insistă să trimiteți rapid un avans;
Dacă aveți îndoieli cu privire la autenticitatea unei oferte sau dacă suspectați o înșelăciune, sesizați imediat poliția.