Studenți ai Facultății de Inginerie Alimentară, de la Universitatea din Suceava, au fost premiați la faza națională a concursului Ecotrophelia, competiție dedicată creării de produse alimentare inovatoare.
Juriul competiției Ecotrophelia a premiat echipa USV cu un Premiu Special, oferit de compania MULTIVAC România.
Studenții suceveni au dezvoltat un nou produs intitulat „Sa-boar-y”, un produs inovator din categoria preparatelor din carne. Formula produsului se bazează pe o combinație unică de carne de mistreț și carne de iepure, care oferă un profil senzorial aparte și o valoare nutritivă deosebită.
Echipa a fost formată din studenții: Petrariu Andrei, Hanciuc Sabina, Pricob Beatrice, Burlacu Claudia, Lazăr Beniamin, Drăgoi Eusebiu și Ciubotariu Dumitrița, sub coordonarea următorilor cadre didactice: șef lucr. univ. dr. ing. Amelia Buculei, conf. univ. dr. ing. Cristina Gabriela Constantinescu, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian și asist. univ. dr. ing. Ovidiu Procopeț.
- Conservanți înlocuiți cu șrot de cătină și îmbunătățită nutrițional cu făină de hribi
Produsul studenților este conceput pentru a răspunde tendinței globale de „snackificare” – un obicei de consum ce presupune mese mai mici și mai frecvente, adaptate unui stil de viață dinamic și alert. Scopul acestui produs este de a oferi un aport nutrițional eficient, potrivit pentru consumul „on the go”, în deplină armonie cu nevoile actuale ale consumatorului modern.
Inovația constă în: utilizarea subproduselor alimentare valoroase, contribuind la reducerea risipei alimentare; aplicarea tehnicii sous-vide, pentru o textură optimă și un nivel ridicat de siguranță alimentară, înlocuirea conservanților chimici cu șrot de cătină și îmbunătățită nutrițional cu făină de hribi; folosirea tehnicii pacojet, pentru o omogenitate și finețe excepțională a ingredientelor.
Produsul este prezentat sub formă de sticks în membrană vegetală pe bază de alge, ceea ce asigură o portabilitate ridicată, un consum facil și adaptabilitate pentru gustări rapide și funcționale.
Competiția de la București s-a desfășurat în perioada 19–21 iunie, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, sub egida Asociației Specialiștilor din Industria Alimentară din România.
Produsul realizat de concurenți trebuie să fie destinat consumului uman și să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.