Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
marţi, 1 iul 2025 - Anul XXX, nr. 152 (8987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0777 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3329 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Mândri de ei

Sucevenii de la Royal Engineers au jucat în finala diviziei Clark a concursului de robotică Michiana (SUA)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de elevi de la clubul de robotică a Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava - Royal Engineers, a obținut rezultate atât de bune într-o competiție internațională de elită, din SUA - Michiana Premiere Event, încât a jucat în finala diviziei Clark.

Tinerii suceveni nu doar că s-au aflat la un pas de victorie și s-au remarcat într-o competiție cu aproape 100 de echipe din întreaga lume, ci au obținut și premiul pentru cel mai inovator robot – unul construit de ei, cu multe eforturi și multe nopți nedormite.

Matei Tomniuc (liderul echipei), Ștefan Doroftei, Olivia Toma, Casian Ioan Hăidoaie, Tudor Andrei Coșoreanu, Tudor Aparaschivei și Tudor Vizitiu sunt tinerii deștepți și muncitori care au reprezentat cu mândrie nu doar municipiul și județul Suceava, ci și România, al cărei imn a răsunat în America în cinstea lor, în vreme ce ei îl cântau, cu mâna la inimă.

 

Suceava, Bucovina și România, promovate internațional

 

Prin ei, gazdele, americanii, dar și cei din echipele oaspete, au aflat lucruri interesante nu doar despre România, ci și despre Bucovina și Cetatea Sucevei, pe care o aveau imprimată pe tricouri.

Tricouri care au ajuns în Brazilia, la o echipă de robotică cu care s-au împrietenit și au făcut schimb, ca la fotbal.

Au mai vrut și alții să facă schimb de tricouri cu ei, o echipă din Oklahoma, Tulsa, care i-au ales să le fie parteneri în competiție, după ce au văzut performanțele robotului lor, doar că nu au avut de unde să le dea...

O vor face însă cu prima ocazie când se vor întâlni, care este chiar luna viitoare, în iulie, când sunt așteptați la Chicago Robotics Invitational, o competiție de top, pentru care mai au de strâns încă fondurile necesare.

Succes au avut și cu albumele și cărțile documentare despre Bucovina, Suceava, expuse la stand, dar și cu cartea despre Colegiul „Ștefan cel Mare”, care are o istorie mai veche decât multe dintre orașele din SUA.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit pentru a îndeplini visul de a participa la un asemenea eveniment internațional – sponsorii, părinții, conducerea liceului, în special directorului Dan Popescu. Fără ajutorul acordat de fiecare din ei nu am fi ajuns cu robotul românesc în SUA, să impresioneze până și echipele din Asia, care ne-au rugat să le lăsam să-l manevreze”, spun tinerii suceveni care au văzut cu ochii lor o parte din ”visul american”. Ei au mulțumit pentru sprijin și celor care fac parte din echipa extinsă a liceului, de 15 persoane, care nu aveau cum să fie prezenți cu toții la competiție.

 

Finală românească, pe pământ american

 

Poveștile cu care s-au întors acasă sunt multe, interesante, dar poate cea mai frumoasă este chiar cea din competiția internațională, unde, în afară de gazde (SUA), România a avut cele mai multe echipe de robotică calificate – Suceava, Buzău, Ploiești, București și Hunedoara.

Iar cea mai bună dovadă a faptului că românii sunt foarte buni într-un domeniu atât de inovativ, care îmbină cunoștințele acumulate în domenii cheie - știința, tehnologia, ingineria și matematica (STEM), e că s-au aflat în toate confruntările finale.

Sucevenii de la Royal Engineers, aliați cu echipa din Tulsa, au jucat finala diviziei Clark contra unei alianțe din care făcea parte tot o echipă din România, Raven Tech HD (din Hunedoara).

Finala diviziei Thomson s-a jucat între două alianțe din care făceau parte echipe românești și a fost câștigată de cea din care făcea parte RO2D2, din Ploiești. Practic, finalele au fost ale echipelor românești, aliate cu cele americane, care s-au confruntat apoi într-un meci al diviziilor, câștigat de alianța în care se aflau RO2D2. Emoțiile și mândria trăită de ei, dar și de cei de acasă, care i-au urmărit online, sunt greu de exprimat în cuvinte.

 

Ratoni, iepuri, veverițe și licurici

 

Impresiile despre ce au văzut în SUA, mai exact în South Bend, Indiana, unde au stat, sunt multe, de la diferențele de amenajare a străzilor foarte largi, a clădirilor imense – mai ales magazine, depozite, parcări uriașe,  lipsa trecerilor de pietoni (pentru că nu prea se merge pe jos), până la felul de a fi al oamenilor, mai deschiși, mai senini și mai veseli.

Interesant li s-a părut și că prin oraș au văzut foarte multe veverițe, iepuri care se plimbau peste tot, ratoni – chiar și în copaci, iar noaptea foarte mulți licurici, care la noi au dispărut înainte să se nască ei și nu aveau habar ce sunt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii de la Royal Engineers au jucat în finala diviziei Clark a concursului de robotică Michiana (SUA).
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii de la Royal Engineers au jucat în finala diviziei Clark a concursului de robotică Michiana (SUA)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei