Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
marţi, 1 iul 2025 - Anul XXX, nr. 152 (8987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0603 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2917 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a ajuns la condamnări într-un dosar cu implicații mari, care vizează sute de avize false folosite apoi la construcții

Marţi, 1 Iulie 2025 (16:17:54)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar deloc mărunt, în care polițiștii și procurorii au acționat în ianuarie 2022, a ajuns în sfârșit la o soluție finală, în instanță, la începutul acestei săptămâni. Este vorba de sute de avize emise în fals, în numele unor instituții publice, folosite apoi la ridicarea unor construcții în Suceava, Rădăuți sau Șcheia.

Avizele erau emise de o firmă cu obiect de activitate în domeniul proiectării, iar consecințele falsurilor sunt cu implicații mari, având în vedere că au fost folosite la construcții importante.

 

·        Peste 250 de fapte imputate bărbatului condamnat cu executare

 

Conform sentinței Judecătoriei Suceava, inculpatul Ioan Alexandru Costiuc a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (35 acte materiale, fapte din martie 2018 până în iunie 2021) și la 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, nu mai puțin de 244 de fapte.  

În urma contopirii, bărbatul ar urma să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenție, a decis Judecătoria Suceava, prima instanță care a judecat dosarul.

În cazul inculpatei Mihaela Negrea, aceasta ar urma să scape cu o pedeapsă cu suspendare, în condițiile în care o parte din fapte au ajuns la termenul de prescripție.

În cazul acesteia judecătorii au aplicat doar o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (14 acte materiale).

Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Printre altele, inculpata are de prestat o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, dacă sentința finală va rămâne în această formă.

Judecătorii au mai dispus desființarea sutelor de ”autorizații” folosite apoi de beneficiari. Este vorba de avize emise în numele Agenției de Protecție a Mediului Suceava, Direcției de Sănătate Publică și chiar autorizații de securitate la incendii, în numele ISU Suceava.  

 

·        Acțiunea polițiștilor din ianuarie 2022

 

În ianuarie 2022, polițiștii de la Serviciul Economic și cei de la Serviciul Criminalistic au acționat într-un dosar penal privind acuzații grave, legate de o rețea infracțională care ar fi emis în fals avize de la instituții publice, care ulterior au fost folosite pentru autorizarea și edificarea unor lucrări de construcții. Ancheta a fost coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Șase mandate de percheziție au fost puse în aplicare în acest dosar, iar doi suspecți au fost plasați sub control judiciar și apoi reținuți pentru 24 de ore.

Faptele imputate sunt grave, având în vedere că s-au demarat lucrări de construcție în Suceava, Rădăuți sau Șcheia în baza unor avize false de la Agenția de Protecție a Mediului Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ori de la Direcția de Sănătate Publică Suceava. Mihaela Negrea, în vârstă de 44 de ani, și Ioan Alexandru Costiuc, de 39 de ani la acea vreme, au fost cei vizați în principal de anchetă și sunt acum și cei condamnați.

”Cu ocazia perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților și la biroul unde aceștia își desfășoară activitatea de falsificare, precum și la domiciliul unui funcționar public, polițiștii au identificat şi ridicat mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijloace de probă pentru documentarea întregii activități infracționale a suspecților”, se arată într-un comunicat al Poliției din ianuarie 2022.

 

·        Cum se realizau falsurile 

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au arătat și ei la vremea respectivă că s-au derulat percheziții la sediul SC LSP SRL, unde inculpații desfășurau împreună activități de proiectare, fiind identificate şi ridicate mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice etc.

Procurorii au arătat că o parte din înscrisurile identificate la percheziții prezentau urme de contrafacere prin aplicarea ștampilelor unor verificatori - proiecte sau arhitecți prin decuparea unor impresiuni de ștampile originale de pe alte documente și lipirea cu bandă scotch transparentă sau cu lipici, și apoi scanate și listate la imprimante laser color.

Alte documente identificate prezentau urme vizibile de contrafacere prin scanarea unor elemente din cuprinsul unor documente originale (impresiuni de ștampilă, semnături, antet, subsol etc.) și modificarea conținutului în funcție de condițiile și cerințele impuse de natura și destinația proiectului.

 

·        Avize care girau construcții care s-au și realizat

 

Într-un caz, de exemplu, mediatizat de anchetatori ar fi fost falsificat înscrisul oficial intitulat ”AUTORIZAȚIE de SECURITATE LA INCENDIU” (atribuit ISU). Acest înscris ”autoriza” din punctul de vedere al securității la incendiu o construcție amplasată în municipiul Rădăuți, strada Piața Unirii.

Într-un alt caz, pentru o construcție din Șcheia, s-ar fi atestat în fals că Direcția de Sănătate Publică Suceava a dat aviz de conformitate a proiectului cu normele de igienă și sănătate publică în vigoare. Au fost falsificate inclusiv semnăturile și ștampilele directorilor.

Inculpații condamnați de Judecătoria Suceava se bucură încă de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a ajuns la condamnări într-un dosar cu implicații mari, care vizează sute de avize false folosite apoi la construcții.
 Vizualizări articol: 3472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
S-a ajuns la condamnări într-un dosar cu implicații mari, care vizează sute de avize false folosite apoi la construcții5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei