În lumina blândă a unei dimineți de iulie, când pădurea se pleacă tăcută spre mănăstire și liniștea capătă chip de rugăciune, Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din Marginea a devenit, pentru două zile, pridvorul viu al speranței și al faptei bune. Aici, unde streașina se apleacă peste suflete și lumina picură lin peste lespezile de piatră, s-a desfășurat prima ediție a Concursului Interjudețean de Proiecte „Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună”, înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene aprobat de Ministerul Educației.
Evenimentul, organizat de Colegiul Tehnic „Ferdinand I” din Rădăuți, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – prin Sectorul Catehizare și activități cu tineretul –, a adunat tineri și profesori din șapte județe ale țării: Arad, Botoșani, Hunedoara, Iași, Maramureș, Suceava și Vaslui.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 4 iulie 2025, prin săvârșirea unui Te Deum de către Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul său, PS Nectarie a așezat în inima participanților o chemare la fapta bună ca formă de liturghie a inimii, spunând: „Nu zidim cuvântul în vorbe, ci în gesturi care rămân. Fapta bună este rugăciunea care merge.”
A urmat deschiderea oficială a concursului de către doamna prof. dr. Aurica Daneliuc, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, care a rostit un cuvânt profund și artistic, din care redăm: „Pridvorul românesc este școala tăcută a neamului nostru. Aici, în lemnul cald al stâlpilor sculptați, în murmurul rugăciunii și în răgazul clipei, s-a născut nu doar litera, ci și fapta, nu doar cuvântul, ci și slujirea.” Au fost evocați Lucian Blaga – „În satul copilăriei mele, ferestrele se deschid spre răsărit. Acolo, oamenii nu mor, ci se întorc în pridvor” – și Ion Pillat: „Pe prispa casei bunicii am învățat ce înseamnă iertarea, ce înseamnă răbdarea și cum se simte Dumnezeu când te apleci către altul.” Citând din Sfinții Părinți, coordonatoarea a subliniat că „fapta bună nu este o întâmplare, ci o formă de cultură a inimii.”
Doamna inspector școlar Tatiana Vântur, coordonatorul activităților educative județene, a apreciat valoarea formativă a concursului, subliniind că „pridvorul devine o metaforă a educației, acolo unde inima se deschide mai repede decât mintea.”
Domnul inspector școlar general adjunct Petru Crăciun a subliniat nevoia de proiecte care nu doar instruiesc, ci și modelează caracterul: „Când fapta bună devine obicei, școala devine altar.”
Într-un cuvânt emoționant, domnul prof. univ. dr. Vasile Timiș, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și fost inspector general pentru religie, a invitat pe toți cei prezenți să-și aleagă ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și pe Sfântul Dometie cel Milostiv de la Râmeț, „sfinți ai blândeții și ai milosteniei în taină, care știu să transforme pridvorul în cer”.
Din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, domnul inspector Cristi Hurjui a citit „Decalogul tânărului” – alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic – și i-a înmânat domnului profesor Timiș, din partea Înaltpreasfinției Sale, o icoană reprezentând Soborul Sfinților Români, ca semn de prețuire.
În încheierea momentului festiv, grupul de copii „Gura Izvorului” de la Vatra Moldoviței, coordonat de doamna prof. Ilaria Pușca, a încântat publicul cu un program artistic de înaltă sensibilitate și autenticitate.
Concursul propriu-zis s-a desfășurat sâmbătă, 5 iulie, când cele opt echipaje și-au prezentat proiectele într-o atmosferă de profundă implicare și emoție. Tema „pridvorului” a fost valorificată simbolic, spiritual și artistic: proiectele au vorbit despre case ale sufletului, despre punți între generații, despre gesturi simple care devin coloană a vieții. Juriul, alcătuit din PS Nectarie de Bogdania, prof. univ. dr. Vasile Timiș și doamna inspector Mihaela Acatrinei, a apreciat autenticitatea, sensibilitatea și profunzimea lucrărilor prezentate.
Premiile au fost oferite de către doamna prof. dr. Aurica Daneliuc, constând în diplome, cărți și obiecte ceramice specifice zonei Bucovinei, ca simbol al identității și al continuității. Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, toți participanții au primit în dar două volume de suflet: „Parabolele Mântuitorului” și „La ceas de priveghere”. Premiul de Excelență „Sufletul Pridvorului” a fost câștigat de elevii Teodora Daneliuc și Robert Cazacu, de la Colegiul Tehnic „Ferdinand I” din Rădăuți, pentru un proiect în care binele s-a spus în tăcere și s-a făcut cu discreție.
În cuvântul de încheiere, doamna inspector Mihaela Acatrinei i-a felicitat pe participanți și pe organizatori pentru curajul de a readuce în inima educației valoarea faptelor mici și constante, iar doamna inspector Beatrice Filipiuc a subliniat puterea formativă a acestui tip de voluntariat cu valoare spirituală. Doamna director Mihaela Moisuc a adus mulțumiri tuturor celor implicați în organizare, subliniind că „atunci când educația și credința merg împreună, rodul e bun și durabil.”
Concertul de încheiere a fost susținut de Grupul „Dor” din Suceava, condus de profesorul Mihai Doboș, care a interpretat un emoționant repertoriu de cântece patriotice.
În semn de recunoștință, doamna prof. dr. Aurica Daneliuc a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântarea acordată acestei prime ediții, pentru sprijinul constant oferit școlii sucevene și pentru darurile oferite cu atâta generozitate. De asemenea, a adresat o caldă mulțumire Maicii Starețe Gabriela Ilioi de la Schitul Marginea pentru ospitalitatea cu care a primit în pridvorul mănăstirii această sărbătoare a inimilor bune.
Pentru că – așa cum spune deviza concursului – ”Nu ceea ce ai, ci ceea ce dăruiești te face lumină.”