Rapoartele de evaluare a gradului de satisfacție a pacienților, publicate de Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, arată că între 22 și 29% dintre pacienții care au răspuns la chestionarele de estimare a experienței pe care au avut-o la această unitate medicală afirmă că au sesizat o formă de condiționare a îngrijirilor de care au avut nevoie, din partea unor cadre medicale. Din păcate, numărul celor care completează chestionarele este relativ mic, așa că nu se poate vorbi despre o oglindă fidelă a comportamentului corpului medical, din acest punct de vedere.
De exemplu, conform raportului de evaluare pentru luna mai 2025, publicat la începutul lunii iulie, dintre toți pacienții/aparținătorii/însoțitorii care au primit chestionare privind satisfacția pacienților, care însumează 3.516 persoane externate și 7.520 de persoane care s-au prezentat în UPU, au răspuns 197 pacienți externați din secții (5,60%), număr în creștere față de luna precedentă, când au completat chestionarele 162 de respondenți.
La întrebarea „Ați sesizat orice formă de condiționare a îngrijirilor de care ați avut nevoie?”, 40,1% au completat ”nu declar”, 33,5% au răspuns că nu, iar 26,4% au răspuns că da. La întrebarea „Ați simțit nevoia să recompensați prin diverse mijloace un cadru medical pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestora?”, 3,6% au spus ”da”, 36% ”nu declar”, 60,4% au spus ”nu”.
· Comportamentul care induce ideea de condiționare a atenției cadrelor medicale este încă prezent în spital
Evaluatorii subliniază că, deși 26,4% au sesizat condiționarea de către personalul medical, doar 3,6% dintre respondenți susțin că au simțit nevoia să „recompenseze” un cadru medical pentru a primi mai multă atenție, dar notează că „un procent semnificativ de 26,4% dintre respondenți susțin că au simțit condiționarea îngrijirilor, fenomen semnalat lunile anterioare, cu o ușoară creștere față de aprilie 2025, de la 25,1 % la 26,4%”.
În același timp, aproximativ 94,4% dintre respondenți consideră bună și foarte bună atitudinea personalului la primire, iar pe parcursul șederii în spital 93,4% dintre respondenți au fost mulțumiți.
În luna mai, cele mai multe chestionare completate au fost la secțiile Reumatologie, Dermatologie, Oftalmologie, Nefrologie, Obstetrică-Ginecologie și mai puține la Boli Infecțioase, Ortopedie, Chirurgie generală.
Printre aspectele evaluate predominant pozitiv se numără personalul -comportamentul medicului, amabilitatea asistentelor, atitudinea infirmierelor, empatia doctorilor, dotările, curățenia, ordinea, disciplina, calitatea îngrijirilor.
Negativ respondenții s-au referit la starea băilor, procedurile de la internare, lipsa semnalului TV în salon. De asemenea, 5,1% dintre respondenți au declarat că medicamentele administrate nu au fost preparate în fața lor.
Ca măsuri, evaluatorii propun reinstruiri privind comunicarea personal medical - pacient și înscrierea medicilor la cursuri de comunicare și consideră necesară reinstruirea personalului cu prevederile codului de etică și conduită profesională și reamintirea a ce înseamnă abaterile disciplinare.
· Pe unii nici riscul de a ajunge la închisoare nu-i sperie
La începutul anului, în februarie, procentul pacienților care au sesizat condiționarea a fost mai ridicat – 29,5% dintre cei 313 pacienți respondenți, la fel și al celor care susțin că au simțit nevoia să recompenseze prin diverse mijloace un cadru medical pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestora - 4,4%. Condiționarea a fost sesizată și în rapoartele din lunile anterioare.
Unii dintre pacienți au criticat lipsa de personal, lipsa frigiderului în salon, starea băilor și curățenia la toaletă, meniul, uneori atitudinea personalului, timpul de așteptare la internare. 5,7% au declarat că nu au beneficiat de dreptul de a li se prepara medicamentele administrate în fața lor.
„Aproximativ 97% dintre respondenți consideră bună și foarte bună atitudinea personalului la primire, iar pe parcursul șederii în unitate 95,6% dintre respondenți au fost mulțumiți”, a reieșit din chestionarele completate în luna februarie 2025.
Cele 313 chestionare au fost completate de pacienți care au fost internați în secțiile Gastroenterologie, Medicină internă, BFT, OG, Oftalmologie, Nefrologie, Urologie, Pneumologie, Chirurgie generală, Boli infecțioase, Diabet, Oncologie, Reumatologie, Ortopedie.
În raportul pentru martie 2025, din 172 de respondenți, 22,1% au sesizat condiționarea și 4,7% au simțit nevoia să câștige bunăvoința unor cadre medicale oferindu-le „o atenție”.
Deși au fost aspecte semnalate și în lunile anterioare, starea băilor a provocat din nou nemulțumirea unor pacienți, iar procentul celor care au spus că medicamentele administrate nu au fost preparate în fața lor a fost de 9,3%.
Secțiile care figurează cu chestionare completate de pacienți sunt Gastroenterologie, Boli infecțioase, Chirurgie generală, Reumatologie, BFT, Obstetrică-Ginecologie, Diabet, Oftalmologie, Pneumologie, Neurologie, Nefrologie, Pediatrie, Ortopedie.
Persistența unor comportamente care induc pacienților ideea că trebuie să „recompenseze” material atenția cadrelor medicale este greu de înțeles, în condițiile în care chiar anul trecut un medic din acest spital a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că a primit bani și cadouri de la pacienți.