Parcul Național Călimani devine în această vară gazda unui nou proiect ecoturistic care promite să aducă valoare adăugată patrimoniului natural din Țara Dornelor. Intitulat „Parcul Național Călimani, izvorul verde al Țării Dornelor”, proiectul este implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) și Administrația Parcului Național Călimani (APNC), cu sprijinul programului Spații Verzi – Arii Naturale Protejate, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Proiectul, derulat între aprilie și septembrie 2025, vizează ecologizarea și punerea în valoare a șase izvoare situate pe traseele turistice din partea nordică a Parcului Național Călimani, în zonele Haita, Neagra și 12 Apostoli/Pietrele Roșii. Coordonatorul acestui proiect, Monica David, a precizat că prin amenajări prietenoase cu mediul, analize de potabilitate în parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), actualizarea hărților turistice și implicarea comunității locale, inițiativa va consolida oferta de ecoturism a regiunii.
„Ne-am dorit ca numele acestor izvoare să prindă viață prin ochii copiilor. La Panaci, există deja o cultură locală a valorificării și protejării izvoarelor, iar elevii au dovedit că pot duce această moștenire mai departe – cu creativitate, cu sensibilitate și cu un respect real pentru natură”, a declarat Monica David.
Ea a arătat că prima activitate din cadrul acestui proiect a fost un atelier creativ organizat la Școala Gimnazială Panaci, la care au participat elevii claselor a VII-a și a VIII-a, aceștia fiind cei care au și ales denumirea celor șase izvoare. Astfel, fiecare echipă a primit ca inspirație o specie de floră și una de faună locală, iar la final denumirile rezultate și ordinea preferințelor exprimate de elevi a fost următoarea: Izvorul Vatra Boncănitului, Izvorul Călimănel, Izvorul Pădurea Albastră, Cuibul dintre Bujori, Izvorul Haitii și Pisica din Zâmbru.
Pe lângă infrastructura ecologică de vizitare, proiectul include și campanii de informare, activități educative și o drumeție tematică în Rezervația Geologică 12 Apostoli, organizată de Ziua Parcului Național Călimani.
Monica David a mai declarat că acest proiect completează oferta ecoturistică de vizitare a Parcului Național Călimani, în care anul trecut au fost inaugurate noi locuri de popas și puncte de belvedere dotate cu balansoar panoramic și ramă foto.