Lumea se schimbă într-un ritm amețitor sub aspect economic și tehnologic, geopolitic și militar, și, implicit, social și cultural. Diferite zone ale lumii (multipolarism?!) au diferite viteze de dezvoltare, adaptare la "poruncile vremii", și pot câștiga sau pierde competițiile mondiale. În permanență "nou veniții", Sudul în general, sunt într-o cursă acerbă pentru a recupera decalajul față de Nordul (mai bine spus Vestul!) bogat și cu un nivel de trai superior, dar în pierdere de viteză din cauza unor motive interne (îmbătrânirea populației, reducerea producției în favoarea serviciilor, suprareglementarea sau neglijarea cercetării - UE, dar și a înzestrării militare - tot UE!), dar și externe (noua ordine mondială!?!). Sub toate aspectele, dar mai ales economic, se pune acut o întrebare: asistăm la "apusul lumii vechi" sau este doar o etapă ciclică de scădere ce va fi urmată de un nou avânt? Dintotdeauna economia lumii libere, nu cea de "comandă" (comunistă), a avut o evoluție marcată de suișuri și coborâșuri. Putem exemplifica aducând în discuție creșterea și descreșterea Egiptului, Romei, Persiei, Turciei și a țărilor europene în diferite perioade. Iar nou veniții apăruți în competiția mondială a dezvoltării, dar și în revendicarea de poziții de frunte în geopolitică (zonală sau chiar mondială), nu sunt chiar noi! China și India au deținut roluri de centre de putere economică, militară, tehnologică sau culturală secole în șir, până când le-au cedat (nu de bună voie!) europenilor.
Iar de aici apare următoarea întrebare, respectiv: mai este valabilă teoria (chiar axiomă!) potrivit căreia dezvoltarea economică însoțită de creșterea nivelului de trai generează dorința de libertăți cetățenești și deci de democrație? Exemplul Chinei, Vietnamului etc. (de ce doar în Extremul Orient?), unde regimurile autocrate au permis o creștere economică fabuloasă, mențin cetățenii sub strict control și democrația este un vis, ne contrazice această credință! "Tigrii asiatici" (Coreea de Sud, Singapore, Taiwan) "s-au trezit" economic în cadrul unor regimuri autoritare (e drept, nu comuniste!) și s-au democratizat. Nu mai vorbesc de Europa "veche" (Spania, Grecia, Portugalia) în anii ʼ70 și Europa de Est după 1990.
Poate că pare forțată și abruptă abordarea în același articol a dezvoltării economiei și ciclurile sale, dar și a existenței democrației reale (facem abstracție de cea antică, care i-a inspirat pe "părinții" constituțiilor democratice moderne!), dar personal consider că doar existența libertăților cetățenești asigură o societate prosperă, un nivel de trai decent și o redistribuire a veniturilor și către cei defavorizați. "Apusul" lumii vechi s-ar putea întâmpla, sper că nu, doar în cazul unei alunecări a societăților libere spre dictatură, economie "dirijată" ca până în 1990, lipsuri materiale, dispariția motivației muncii și cercetării, urmate de emigrarea cetățenilor cei mai calificați! Exemplul statelor foarte bogate în resurse materiale (Rusia), energetice (Iran), cu teren agricol fertil (din nou Rusia) și situate la confluența marilor rute comerciale Asia-Europa (în permanență Rusia!), care au devenit niște furnizoare de materii prime, cu o populație săracă și oligarhi indecent de avuți datorită lipsei libertăților confiscate de o camarilă de autocrați, este suficient de elocvent? Eu zic că da! Și când provoacă și războaie, este cumplit!
Democrațiile au capacitatea de a se reinventa, adapta și reveni după scăderi ale performanțelor economice (celebrele "recesiuni")! Comparația între sistemele democratice și dictatoriale pe plan economic (și nu uman) este ilustrată de diferența între Coreea de Sud și cea de Nord! Sau între cele două Germanii până în 1990, adică între Mercedes și Trabant! Viitorul omenirii poate fi prosper, și sper că va fi așa, doar în democrație! Într-un stat liber este loc pentru toți, iar ierarhia socială se stabilește pe baza muncii, inteligenței și asumării de riscuri calculate, în majoritatea cazurilor! Nu sunt excluși profitorii, șarlatanii și persoane fără scrupule! Fac parte din "jocul democratic". Perfecțiune nu există! Niet!!