Cel mai iubit fel de mâncare din România, cu renume mondial - ciorba rădăuțeană, a devenit acum sărbătoare tradițională. Unde, dacă nu la Rădăuți, la ea „acasă”, unde mai este încă gătită, la Restaurantul Național, de „mama” ciorbei rădăuțene, Cornelia Dumitrescu.
Prima ediție a festivalului culinar Ziua Ciorbei Rădăuțene a avut loc duminică, 29 iunie, în Parcul Central, pe Aleea Umbreluțelor, unde au fost amplasate corturi cu servire asistată.
Pregătirile pentru eveniment au început cu mult timp înainte, fiind preparat renumitul fel de mâncare, despre care se spune că are și proprietăți vindecătoare, atât în caz de mahmureală, cât și de răceală ori gripă.
La prepararea celei mai mari cantități făcută în acelaşi timp, într-un singur loc, a participat și Cornelia Dumitrescu, tot personalul restaurantului fiind implicat în acțiunea cu o miză foarte mare – să aducă bucurie celor aproximativ 1.500 de oameni adunați în parcul din zona centrală, de mirosul îmbietor de ciorbă rădăuțeană.
Cozi uriașe s-au format imediat și ciorba din cele 10 cazane de inox în care învârteau de zor gospodinele parcă s-a evaporat, în mai puțin de o oră. Dacă cei mai mulți s-au bucurat de cadoul aburind oferit de Primăria Municipiului Rădăuți și Restaurantului Național, inițiat la propunerea primarului Bogdan-Andrei Loghin, în parteneriat cu familia Dumitrescu – Cornelia, Sorin și nepoata Alice, au fost și unii care au rămas cu mirosul și ... pofta-n cui.
„Ne cerem scuze celor care nu au mai prins o porție de ciorbă, deși au așteptat cu mare răbdare. După caserolele consumate, am ajuns la aproape de 1.400 de porții servite. Sperăm să ajungem sănătoși la ediția a doua și să ne revanșăm față de toți!”, au spus reprezentanții Restaurantului Național, care au ținut să le mulțumească rădăuțenilor care au participat în număr mare la prima ediție, demonstrând cât de iubită este ciorba rădăuțeană.
„Recunoștința noastră se îndreaptă și către primarul Bogdan Loghin, care a avut inițiativa și nu s-a lăsat până nu s-a și împlinit. Mulțumim de asemenea întregii echipe partenere de la Primăria Municipiului Rădăuți, care a găsit soluții pentru orice problemă legată de organizare.
Recunoștință și către colegii din HORECA - Antique, Pikanti si Casa Vatra pentru susținerea din umbră! Nu în ultimul rând, mulțumim întregii echipe a restaurantului pentru efort, dăruire și implicare. Nu am fi reușit fără voi!”, au adăugat cei care s-au zbătut să producă și să împartă rapid aproape 1.400 de porții de ciorbă rădăuțeană mulțimii care abia se stăpânea de poftă și nerăbdare.
Primarul Bogdan Loghin a făcut și o promisiune celor prezenți, spunând că va avea grijă ca această sărbătoare a gustului, care a făcut Rădăuțiul celebru, să fie organizată an de an, să devină tradiție.
Ziua Ciorbei Rădăuțene este prima manifestare din cadrul Zilelor Municipiului Rădăuți – un eveniment care aduce comunitatea împreună, în jurul gustului, tradiției și bucuriei de a fi rădăuțean.