Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
sâmbătă, 18 apr 2009 - Anul XIV, nr. 90 (4076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0472 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3797 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate: OUG privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate va mări corupţia

Marţi, 21 Aprilie 2009 (16:09:32)
Ordonanţa privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate va duce la intensificarea corupţiei, Guvernul favorizând astfel anumite afaceri, subordonând politic şi economic activitatea instituţiilor publice, susţin sindicatele funcţionarilor publice, care ameninţă cu proteste.

Promovarea acestei Ordonanţe de urgenţă înseamnă "întoarcerea în timp a României cu 20 de ani, încalcă toate normele şi regulamentele europene şi va duce la intensificarea corupţiei, la sancţiuni pe nedrept", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.

Liderul "Sed Lex" consideră că pentru apariţia acestui act normativ sunt de vină toate partidele politice, care nu au respectat Legea 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, arată, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că promovarea acestei Ordonanţe de urgenţă a declanşat, la nivel naţional, un adevărat război între oamenii de afaceri sau între oameni de afaceri şi funcţionarii publici.

"Investitorii devin şefi ai instituţiilor publice în vederea eliminării concurenţei sau pentru a inhiba controlul statului asupra propriilor afaceri. Profesionalismul, performanţa şi obiectivitatea activităţii corpului funcţionarilor publici sunt luate în derizoriu de către reprezentanţii Guvernului României, drept pentru care SNFP va declanşa, în interes public, ample acţiuni de protest", a spus Oprescu.

SNFP critică promovarea ordonanţei fără o analiză asupra efectelor ei, constatând că interesul public este pus în subordinea interesului privat al agenţilor economici, că măsurile anticriză recompensează apropiaţii politici şi că autoritatea statului a ajuns la discreţia agenţilor economici.

Adoptarea acestei ordonanţei de urgenţă a fost anunţată, joi, la Craiova, de către liderul PSD Mircea Geoană.

Liderul social-democrat apreciază că prin schimbarea conducerilor din fruntea instituţiilor publice se poate aplica mai uşor programul guvernamental, Geoană exprimându-şi speranţa ca ordonanţa de urgenţă să ajute şi la deblocarea negocierilor dintre organizaţiile de la Dolj PSD şi PDL.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, vineri, că PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind conducerile instituţiilor deconcentrate şi va acorda asistenţă juridică celor care vor fi afectaţi de consecinţele actului normativ.

Liderul liberal a explicat că prin această ordonanţă de urgenţă se urmăreşte eliminarea din funcţiile de conducere a funcţionarilor publici care au în spate o carieră profesională şi înlocuirea lor cu "politruci" care să fie numiţi în funcţii de reprezentanţii PSD şi PDL. Orban a numit PSD şi PDL "cele două FSN-uri".

Serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe maximum patru ani, funcţiile ce conferă calitatea de ordonator credite, inclusiv contractuale, din aceste servicii vor fi desfiinţate, posturile de conducători fiind echivalate celor de secretar de stat.

Surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că, pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi înfiinţate funcţii de director coordonator şi director coordonator adjunct, în care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioadă de maximum patru ani, prin care să fie propuse soluţii de rezolvare a problemelor din domeniu. Va fi încheiat şi un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanţă.

Contractul de management va fi asimilat contractului individual de muncă, conferind titularului vechime în muncă şi va putea fi reziliat în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute în document.

Şi inspectorii şcolari generali, cei adjuncţi şi directorul Casei Corpului Didactic vor fi angajaţi pe baza unui proiect şi a unui contract de management educaţional.

"O altă modificare este aceea că funcţiile publice, inclusiv posturile cu regim contractual, din organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi serviciile deconcentrate, care conferă calitatea de ordonator de credite, şi adjuncţi ai acestora vor fi desfiinţate la 30 de zile după intrarea în vigoare a ordonanţei, exceptate fiind doar posturile cu statut special şi cele de prefect şi subprefect. Posturile de conducători ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale vor fi stabilite ca funcţii de demnitate publică, asimilate celor de secretar de stat, iar adjuncţii lor vor fi asimilaţi cu subsecretarii de stat", au afirmat sursele citate.

În locul funcţiilor desfiinţate vor fi posturi de director coordonator al serviciului deconcentrat, numiţi de conducătorul instituţiei, pe baza unui proiect de management.

Directorii vor fi numiţi în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale, prin act administrativ al conducătorului instituţiei sau al autorităţii publice ierarhic superioare, iar contractul de management va include atât indicatori specifici de performanţă, cât şi clauzele contractuale care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor.

Salarizarea şi celelalte drepturi ale persoanelor care ocupă astfel de funcţii vor fi stabilite tot prin contractul de management. Limita minimă a salariului de bază va fi stabilită la nivelul maxim al salariului pentru funcţia de consilier gradul IA din cadrul ministerelor şi al altor organe centrale de specialitate, la care se adauă toate drepturile legale pentru funcţiile de conducere de director, respectiv director adjunct, iar limita maximă va fi stabilită la nivelul prevăzut de lege pentru funcţia de secretar general din ministere.

Directorii contractuali vor beneficia de sporul de vechime şi de celelalte sporuri, în condiţiile legislaţiei muncii şi de legislaţia aplicabilă instituţiei.

De la data intrării în vigoare a ordonanţei, funcţionarilor publici şi personalului încadrat în regim contractual care ocupă posturi în organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi în serviciile publice deconcentrate li se vor aplica în mod corespunzător dispoziţiile legale privind încetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de muncă prevăzute în Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici şi în Codul Muncii.

Funcţionarilor publici şi personalului încadrat în regim contractual în sistemul public, numite în baza unui proiect de management, li se suspendă de drept raporturile de serviciu, respectiv raporturile de muncă, pe durata executării contractului de management.

"Prin ordonanţă au fost descentralizate competenţe de gestiune a resurselor umane din administraţia publică, în sensul că a fost eliminată dispoziţia care prevede obligativitatea obţinerii avizului necesar organizării concursurilor, iar pentru verificarea şi validarea condiţiilor legale de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice vacante de către instituţiile organizatoare urmează să fie desemnat un responsabil de procedură de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Public", au declarat aceleaşi sursele.

Evaluarea candidaţilor şi a proiectelor de management a candidaţilor şi a proiectelor prezentate de aceştia va fi făcută de comisii constituite la nivelul ordonatorului principal de credite, formate din specialişti în domeniu, comisii din care vor face parte obligatoriu şi reprezentanţii prefecturii din judeţul respectiv.

Criteriile de evaluare a candidaţilor şi a proiectelor de management vor fi stabilite potrivit domeniului specific de activitate de către fiecare ordonator principal de credite şi comunicate candidaţilor la data desfăşurării evaluării.

Potrivit surselor citate, ordonanţa este argumentată prin necesitatea îmbunătăţirii actului managerial în condiţiile reducerii cheltuielilor bugetare şi eficientizării activităţii administraţiei publice, inclusiv prin prisma tuturor aspectelor referitoare la descentralizarea administraţiei publice, precum şi prin faptul că neadoptarea de măsuri imediate ar avea consecinţe negative în ce priveşte aplicarea măsurilor de optimizare, flexibilizare şi îmbunătăţire a activităţii serviciilor publice deconcentrate din cadrul ministerelor şi al celorlalte organe ale administraţiei publice centrale.

Măsura mai este justificată prin faptul că, luând în considerare opiniile şi recomandările Comisiei Europene şi ale organismelor financiare internaţionale privind reducerea cheltuielilor bugetare, este necesară adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare, inclusiv prin stabilirea unor criterii de performanţă în organizarea şi coordonarea unor autorităţi şi instituţii publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: OUG privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate va mări corupţia.
 Vizualizări articol: 220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sindicate: OUG privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate va mări corupţia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei