"Primul-ministru l-a mandatat pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să discute cu Ministerul Finanţelor identificarea soluţiilor tehnice pentru realizarea cheltuielilor prevăzute în legea bugetului de stat pentru Ministerul Justiţiei. În acest sens, s-a stabilit invitarea conducerii CSM şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a conducerii federaţiilor de grefieri la o întâlnire de lucru cu ministrul Justiţiei şi primul-ministru, în săptămânile următoare", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit sursei citate, premierul a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu ministrul de resort, în care au fost discutate problemele structurale ale sistemului judiciar şi soluţiile necesare "din perspectiva importanţei sociale a acestui sector şi a necesităţii progreselor în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare cu Comisia Europeană".
"Primul-ministru subliniază atât importanţa bunei funcţionări a sistemului judiciar, cât şi necesitatea ca toate sistemele instituţionale ale ţării să se plieze constrângerilor economice şi financiare actuale", se mai arată în comunicat.
Întâlnirile de lucru între premierul şi ministrul Justiţiei pe marginea pachetului de măsuri propuse de minister vor continua în zilele următoare, până la stabilirea soluţiilor pentru rezolvarea arieratelor, a crizei de resurse umane, clarificarea regulilor privind salarizarea şi a creării condiţiilor pentru stingerea fenomenului proceselor deschise Ministerului Justiţiei de către personalul din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că centralizează toate documentele transmise de către instanţe şi parchete, aspectele ridicate urmând a fi discutate la întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, programată pentru miercuri, 22 aprilie, şi apoi puse în dezbatere în cadrul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 23 aprilie.
Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei CSM de joi vizează memoriile adresate Consiliului de către Adunările generale ale judecătorilor privind acordarea, în mod nediscriminatoriu, a sporului de 50 la sută de risc şi suprasolicitare neuropsihică judecătorilor, stabilirea unui termen limită pentru adoptarea unei legi a salarizării în sistemul judiciar, care să elimine discriminările salariale, accesul reprezentanţilor judecătorilor la grupul de lucru care elaborează legea unică de salarizare, trecerea bugetului instanţelor de judecată de la Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la Consiliul Superior al Magistraturii sau la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilirea unui prag minim pentru bugetul justiţiei, de cel puţin unu la sută din PIB pentru instanţe, care să asigure funcţionarea în condiţii decente a instanţelor şi îndeplinirea actului de justiţie.
Într-o declaraţie publică de săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii constata o agravare fără precedent a riscului destabilizării echilibrului şi funcţionalităţii sistemului judiciar, atât ca urmare a perpetuării şi accentuării problemelor salariale din sistem, cât şi în urma intensificării atacurilor publice la magistraţi.
CSM arată că evoluţia sistemului judiciar din ultima perioadă - marcată, pe de o parte, de perpetuarea şi accentuarea inechităţilor şi situaţiilor discriminatorii legate de salarizarea judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar din sistem şi, pe de altă parte, de intensificarea "atacurilor publice vizând statutul magistraţilor" - au generat "o creştere exponenţială a numărului de ieşiri din sistem".
CSM critică şi recenta diminuare a bugetelor Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, principalii ordonatori de credite din sistem. În opinia CSM, acest fapt "amplifică riscurile legate de perturbarea gravă a activităţii judiciare", prin subfinanţarea acestora, mai ales că nici înainte de rectificarea negativă banii nu asigurau "într-o măsură satisfăcătoare" funcţionarea sistemului.
În urmă cu o săptămână, la TVR, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că eliminarea inechităţilor din justiţie în ce priveşte plata persoanalului poate fi realizată, însă Ministerul Finanţelor trebuie să găsească "soluţia tehnică", întrucât "există fonduri", iar soluţia să fie discutată şi renegociată cu sindicaliştii şi cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Demnitarul a explicat că situaţia din justiţie, dacă nu se va tranşa, se va perpetua, iar în momentul de faţă dacă ar fi să se plătească drepturile restante ar însemna 51 la sută din bugetul total alocat Ministerului Justiţiei, respectiv 121 la sută din bugetul alocat pentru salarii.
În ultimele două săptămâni, grefieri din toată ţara s-au aflat în grevă din cauza inechităţilor salariale.