Construcţia autostrăzii Transilvania a reprezentat unul dintre subiectele discutate de cei doi oficiali, în întâlnirea organizată la Palatul Victoria.
"Primul-ministru a precizat că acest proiect este foarte important pentru România şi este esenţial ca recentele angajamente asumate de Ministerul Transporturilor şi compania Bechtel să fie respectate", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului încheiat între cele două părţi, iar compania americană trebuie să finalizeze, până la sfârşitul anului, 42 de kilometri de autostradă, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, şi viaductul în Suplacu de Barcău.
Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat şi despre măsurile pe care ambele ţări le-au decis pentru limitarea efectelor crizei economice, Jeri Guthrie-Corn apreciind că decizia Executivului român de a contracta un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Comisia Europeană este una "înţeleaptă", menită să protejeze populaţia de eventuale consecinţe ale crizei economice.
În acest context, premierul a amintit că Guvernul are în vedere aplicarea principiilor responsabilităţii fiscale, astfel încât rectificările bugetare să nu mai poată constitui prilej pentru ca banii alocaţi investiţiilor să fie redirecţionaţi către consum.