Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază în fondul forestier de pe raza comunei Sadova și a afectat aproximativ 2,5 hectare de litieră de pădure, vegetație uscată și material lemnos uscat (cioate, resturi de arbori și crengi) provenit din procesul de exploatare).
Pompierii militari au fost alertați prin 112 în jurul orei 16:30 și s-au luptat cu flăcările până târziu în noapte.
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Col. Alina Găleată, a declarat că misiunea a necesitat o concentrare mare de personal, zona fiind inaccesibilă autospecialelor cu apă și spumă, dar și eforturi considerabile din partea forțelor de intervenție, pentru gestionarea incendiului și pentru împiedicarea flăcărilor să cuprindă arborii din fondul forestier.
La fața locului au intervenit peste 40 de pompieri militari, lucrători ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sadova, precum și lucrători ai Ocolului Silvic. „Aceștia au intervenit cu accesorii specifice intervențiilor de acest gen, dar și cu vehicule utilitare cu tracțiune integrală 8x8 (UTV), tractoare articulate forestiere (TAF) și autoturisme de teren. Misiunea forțelor de intervenție s-a încheiat la miezul nopții, însă o parte din echipaje a rămas pe teren până dimineață pentru a monitoriza și supraveghea zona, în eventualitatea activării unor focare ascunse. Totodată, începând cu primele ore ale dimineții, a fost realizat schimbul efectivelor militare și civile, iar acțiunea de monitorizare va continua până când zona va fi considerată complet sigură”, a precizat Alin Găleată.
În urma arderii, s-au degradat copacii aflați în zona afectată și în permanență a existat pericolul de propagare a focului la fondul forestier și la coronamentul arborilor. Cantitatea mare de combustibili, relieful în pantă, dar și vântul puternic au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului cu rapiditate, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Pompierii fac apel către autoritățile locale și către cetățeni să manifeste responsabilitate și prudență maximă în gestionarea focului deschis, în special în zonele de pădure sau de vegetație uscată. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice.
„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile este strict interzisă și poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, a mai spus lt.col. Alin Găleată.