Elevi suceveni de la profilul Mecanic, meseriași în devenire, au expus la Dumbrăveni, pe scena Centrului Cultural din comună, lucrări ingenioase din metal, demonstrând că pasiunea pentru meserie prinde formă – la propriu.
Ei sunt competitorii din acest an ai Concursului Județean de Confecții metalice „Meseriașii”, care a reunit la masa competițională tineri ce s-au remarcat prin creativitate și bune abilități practice, elevi de la învățământul profesional care și-au pus în valoare competențele dobândite în cadrul atelierelor școlare.
Echipe de câte doi elevi din mai multe licee din județ au pregătit lucrări ingenioase din metal pe care le-au expus și le-au prezentat juriului și organizatorilor.
„Spărgător de nuci”, „Mașină de găurit cu pârghii”, „Menghină”, „Moară de crupe”, „Robot cu pârghii”, „Tractoraș cu remorcă” sunt numele câtorva lucrări care au atras atenția publicului și care au reliefat priceperea și ingeniozitatea competitorilor.
A fost o oportunitate excelentă pentru elevi de a-și pune în valoare abilitățile practice, iar pentru organizatori de a evidenția importanța meseriilor în societatea actuală, de a vorbi despre învățământul profesional și tehnic pentru cei care vor să învețe o meserie.
Un exercițiu interesant pentru elevi pentru a-și gestiona emoțiile, de a-și promova munca și proiectele.
· „În cazul unor lucrări au fost incluse programe, senzori, softuri, s-a trecut la un alt nivel”
Inițiatorul competiției, ing. Ovidiu Schipor, de la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, a subliniat că evenimentul crește de la an la an, evoluează, având în vedere complexitatea lucrărilor prezentate.
„Sunt elevi de la școala profesională, profil Mecanic, de la Colegiul <Petru Mușat> Suceava, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, de la Colegiul Tehnic Rădăuți, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, de la Colegiul <Vasile Lovinescu> Fălticeni, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, liceul din Cajvana, Colegiul <Alexandru Ioan Cuza> Suceava.
Elevii au conceput aceste lucrări în cadrul practicii comasate pe care o desfășoară de-a lungul anului școlar. Sunt lucrări diferite, în cazul multora au fost incluse programe, senzori, softuri, s-a trecut la un alt nivel.
Concursul evoluează de la an la an, e în progres, elevii au venit cu surprize plăcute, văd lucrări bune. Sperăm ca elevii să nu fugă după mirajul străinătății, sunt atrași, deși s-a mai stins din elanul plecării”, a spus ing. Schipor.
La rândul său, primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a apreciat creațiile din metal ale elevilor, felicitând echipele și coordonatorii lor.
„M-am uitat la lucrările de pe scenă și sunt foarte interesante.
Felicit profesorii, vă felicit pe voi pentru ce ați făcut voi aici. De fapt, vorbim despre viitor, voi sunteți viitorul.
Ce trebuie să facem noi, dacă vorbim de administrația publică, de conducerea școli, e să punem la dispoziție tot ce trebuie ca dumneavoastră, profesorii și elevii, să faceți lucruri minunate”, a transmis Pavăl.
· „O pâine foarte bună se mănâncă și la noi în țară, mai ales cu meseriile pentru care vă pregătiți voi”
Adriana Duceac, directoarea liceului din Dumbrăveni, a făcut un apel către liceeni de a rămâne în țară, de a-și construi aici o meserie și de a-și valorifica în România competențele dobândite în școală.
„Ar fi mare păcat ca meseriași ca voi să plece în străinătate și să uite sau să piardă toate abilitățile pe care le-au dobândit pe parcursul școlarizării. Știu că entuziasmul tinereții este mare, poate aveți prieteni, poate aveți rude prin străinătate și vă cheamă și vi se pare foarte tentant să mergeți în afară, dar să știți că o pâine foarte bună se mănâncă și la noi în țară, mai ales cu meseriile pentru care vă pregătiți voi.
Și dacă veți fi niște meseriași foarte buni, cu siguranță aveți șansa ca în România să câștigați poate mai bine decât în străinătate. Lucrurile se îndreaptă înspre bine, așa cred eu, mai ales cu revigorarea învățământului profesional și tehnic. Cred că voi veți avea o șansă în plus, fiind absolvenți ai acestui tip de învățământ.
Cu cea mai mare seriozitate și responsabilitate, repet lucrul acesta, luați în calcul să vă continuați parcursul profesional în țară. Iată câți agenți economici, doritori să vă angajeze, sunt interesați.
Sunt angajatori care abia așteaptă să formeze specialiști și să se bazeze pe voi în activitatea lor”, a subliniat directoarea Duceac.
Aceasta le-a mulțumit reprezentanților societăților cu care școala colaborează pentru practica elevilor, amintind de Loial Impex, Symmetrica Tech, reprezentate la eveniment de Marian Dragomir și Ștefan Jureschi, membri ai juriului.
Au mai evaluat lucrările elevilor: Adriana Duceac – director, Dorel Galan – consilier la Primăria Dumbrăveni, prof. Florentina Apetrei.