Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
vineri, 9 mai 2025 - Anul XXX, nr. 107 (8942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0991 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5894 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Scurtă istorie despre GOPO și despre simpaticul lui omuleț, la Muzeul de Istorie Suceava

Vineri, 9 Mai 2025 (15:30:49)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

O scurtă istorie despre Ion Popescu-Gopo și despre simpaticul lui omuleț, desene, filme, afișe, premii, tehnică de fim, aparate de filmat, aparate de proiecție, pe toate le găsiți la Muzeul de Istorie Suceava, până pe 6 iulie 2025. Intrarea este gratuită.

Expoziția „Scurtă istorie despre GOPO” este dedicată artistului plastic român, actor, editor de film, scenarist și regizor de film Ion Popescu-Gopo (1 mai 1923 - 29 noiembrie 1989), creatorul a nenumărate filme de desen animat, în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”. „Omulețul” este personajul nud, schițat din câteva linii, care i-a adus câteva premii naționale și internaționale.

La vernisajul expoziției, care a avut loc vineri, 9 mai 2025, au fost prezenți Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo și președinta Fundației Gopo, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, Ruxandra Fulger, de la Arhiva Națională de Filme București, alături de gazda expoziției, Emil Constantin Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei.

„Ne aflăm la un eveniment deosebit pentru orașul nostru. Această expoziție se dorește a fi un îndemn pentru cei mici să-și reamintească de Ion Popescu-Gopo, una dintre cele mai importante personalități pe care le-a avut cultura română, <un geniu al României>, după cum susține Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, care, din păcate, din motive subiective, a intrat, cumva, în uitare”, a declarat directorul Muzeului Național al Bucovinei.

Tot de la directorul Emil Ursu, publicul a aflat că expoziția este la a doua ei etalare. A fost organizată mai întâi la Muzeul Județean de Istorie din Brașov. Anul trecut, Emil Ursu a avut plăcerea să fie invitat la deschiderea unui nou muzeu, inedit în România, Muzeul Olimpia - Muzeul sportului și turismului montan, ocazie cu care a văzut această expoziție la Casa Sfatului din Brașov. Atunci a pus o întrebare organizatorilor, dacă expoziția poate ajunge și la Suceava.

Emil Ursu spune că întrebarea era firească, „pentru că și eu fac parte din generația care a copilărit cu Maria Mirabela, cu omulețul lui GOPO, și știam cine este Ion Popescu-Gopo. Pe de altă parte, mi s-a părut o expoziție foarte interesantă și foarte mare, care merită să fie văzută și de suceveni”, a completat directorul Muzeului Național al Bucovinei.

 

·        „Au înființat secțiunea special pentru a-l premia pe acest regizor de 33 de ani, pe Gopo”

 

Lucruri interesante a aflat publicul și de la Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo și președinta Fundației Gopo, care a spus că unchiul ei, Ion Popescu-Gopo, a fost primul român, dar și primul regizor din lume care a luat, în 1957, primul Palme D’or. „L-a luat pentru România, pentru un scurtmetraj de animație, pentru o scurtă istorie, într-o perioadă în care Festivalul de la Cannes, de unde a luat premiul Palme D’or, nu avea secțiune pentru scurtmetraje. Cei de acolo au înființat secțiunea special pentru a-l premia pe acest regizor de 33 de ani, care venea din blocul comunist și pe care nu-l cunoștea nimeni. A fost, până în 1989, singurul român premiat la Festivalul de la Cannes cu un astfel de premiu”, a completat nepoata lui GOPO.

Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, Nicolae Pepene, susține că a reușit o premieră: „A fost pentru prima dată când patrimoniul de la Arhiva Națională de Filme și de la Studioul Cinematografic ANIMAFILM a fost scos din depozit. Le mulțumesc celor care conduc cele două instituții, pentru că au avut încredere să încheiem un parteneriat care se dovedește de bun augur”.  

Ion Popescu-Gopo a fost desenator, grafician, regizor, scenarist, actor, compozitor, a reușit să combine cu succes filmele de animație cu cele cu actori, dovadă fiind premiile, diplomele obținute de-a lungul timpului, devenind astfel un reper al istoriei cinematografului.

Pe Ion Popescu-Gopo, „un creator total”, și pe simpaticul lui omuleț îi veți (re)descoperi cu ocazia expoziției de la Muzeul de Istorie.

Ion Popescu-Gopo a murit pe 29 noiembrie 1989. Au rămas limbajul cinematografic inovativ și noutățile aduse în arta filmului care fac din numele lui un reper al secolului XX. Expoziția „Scurtă istorie despre GOPO” este realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Fundația Gopo, Arhiva Națională de Filme, Studioul Cinematografic ANIMAFILM.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scurtă istorie despre GOPO și despre simpaticul lui omuleț, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scurtă istorie despre GOPO și despre simpaticul lui omuleț, la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei