„Luca Arbore și podurile de argint” este cea mai recentă carte semnată de Viorica Petrovici, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Societăţii Scriitorilor Bucovineni. Volumul a fost publicat la Editura Junimea, Iași, 2025. Volumul cuprinde, în prima parte, poeme adunate sub genericul „Balada lui Luca Arbore și alte cântece de adormit prigorii”, iar în partea a doua, „Podurile de argint” adună alte câteva zeci de poezii scrise cu sensibilitate de Viorica Petrovici.
Pe coperta a IV-a a cărții, prof. univ. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc scrie că „Viorica Petrovici are un psihism aparte, care-i permite o serie de trăiri extrasenzoriale, un imaginar populat cu mitologiile lumii, cu simboluri şi arhetipuri ancestrale. Chiar din titlu detectăm preocuparea cu totul specială pentru trecere/intrare/ieşire/conexiune subtilă cu alte dimensiuni temporale sau cu alte forme de existenţă, greu accesibile muritorilor de rând. Este apanajul poeţilor, al artiştilor, al visătorilor să descopere pe cont propriu lumi noi, să intre în forme de conştiinţă avansată şi să dea – asemenea lui Mallarmé – „un sens mai pur cuvintelor tribului”.
Cartea se bucură și de câteva referințe scrise de criticul literar Adrian Dinu Rachieru, care spune că scriitoarea Viorica Petrovici („Temperament solar, cu trăiri pasionale, tinzând, – prin transfigurare – spre visare şi zbor, predicând, în consecinţă, iubirea, (reamintindu-ne că Iisus însuşi fusese <înjunghiat de iubire>”), dincolo de concreteţea impresiilor senzoriale, risipite printr-un obsesiv cromatism sentimental, râvneşte împlinirea spirituală. „Evident, prin credinţă sporitoare şi meditaţie, <coborând în fântâna cuvântului> şi cinstind, prin vizionarismul său <terapeutic>, de informaţie ezoterică, ordinea Cosmosului. […]. Intrăm, de fapt, în paranormal, translatăm <în altă geometrie>”, a completat Adrian Dinu Rachieru.
Un semn de trecere prin poemele Vioricăi Petrovici a lăsat și Radu Cârneci: „Sosind, mereu sosind, asemenea unei zeiţe întrupându-se din tainele naturii, poeta îşi împodobeşte fiinţa interioară, cu stări esenţiale şoptite ca într-o transă, ca într-un dicteu de calitate indubitabilă. Cântec şi descântec modern, de o feminitate şi puritate din alte vremi, creaţia sa ne îndreptăţeşte speranţa în acea idee platoniciană, cum că Binele se întrupează din puterea Adevărului şi a Frumosului într-o unică stare subliniind IUBIREA…”.
Cei care vor intra în posesia volumului „Luca Arbore și podurile de argint” vor avea parte de o lectură-fluviu, trecând prin câmpuri („Câmpul de mentă creață”), prin gânduri („Gândurile evadează, urcă pe scări suspendate”), printre greieri și măcieși („Mă ascund să nu mă vadă greierii”, „Margine de pârâu cu măcieși”), prin anotimpuri („Fractali de primăvară”), descoperind universul alb, negru sau o noapte violetă... Mai mult, atingând liniștea sau călătorind printre „Mandale de argint”, căutând sensuri, simboluri, culturi etc.
Printre volumele semnate de Viorica Petrovici (n. 1960, Suceava), scriitoare, eseistă și publicistă, se numără: Chemarea tăcerii, Editura Helicon, 1997 – poezie; Perla înfloreşte în adâncuri, Editura Augusta, 2000 – roman; Între două tărâmuri, Editura Artpress, 2004 – poezie; Oglinda fractală, Editura AXA, 2006 – poezie; Caduceul lui Mercur, Editura AXA, 2008 – poezie; Călătorul cu aripi indigo, Editura AXA, 2010 – poezie; Sfinxul şi oglinda de jad, Editura Charmides, 2013 – roman; Fluturele şi Evelina, Editura Charmides, 2015 – poezie; Roata de circ, Editura Ateneul Scriitorilor, 2016 – poezie; Lebăda în zbor, Editura Cartea Românească Educaţional, 2019 – poezie; Portal 16, Editura Timpul, 2023 – poezie.
Creația autoarei este prezentă în mai multe antologii și a fost recompensată cu numeroase premii literare. Premii (selectiv): Premiul acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bacău, pentru poezie, 2006; Premiul acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bacău, pentru proză, 2014; Premiul „Fundaţiei Culturale a Bucovinei”, pentru poezie, în 1998, 2001, 2002, 2006, 2017, 2019; Premiul „Societăţii Scriitorilor Bucovineni” pentru secţiunea de poezie, în 2005, 2013, 2017, 2019; Premiul internaţional pentru poezie religioasă „Poesia attiva”, Torino, Premiul I – 2007, Premiul II – 2009.