Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
marţi, 27 mai 2025 - Anul XXX, nr. 122 (8957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0553 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4593 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache a conferențiat la Centrul Eparhial Suceava

„Flexibilitatea cognitivă – Despre beneficiile smereniei în plan profesional, în cuplu și în familie” a fost titlul conferinței susținute în seara zilei de vineri, 23 mai 2025, de arhid. Adrian Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, renumit pentru aplecarea spre dialogul dintre teologie, știință și cultură, studiile sale publicate de-a lungul timpului fiind o oglindire profundă și integrativă a realității spirituale și științifice.

Evenimentul, organizat la inițiativa, cu sprijinul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare, a avut loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.

Întâlnirea, dedicată tuturor celor care au dorit să afle mai multe despre raportul dintre smerenie, ca virtute creștin-ortodoxă practicată în viața Bisericii de către fiecare creștin în parte, și rolurile pe care acesta le are la serviciu, în cuplu sau în familie, a fost moderată de doamna Mădălina-Aura Buzilă, vicepreședinte al Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”.

Manifestarea a debutat, ca de fiecare dată, cu o rugăciune, cei prezenți, doamne preotese, tineri și tinere, preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegați ai Centrului Eparhial Suceava, precum pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural, interpretând troparul pascal „Hristos a înviat”. După creionarea celor mai importante aspecte din viața profesională a părintelui arhidiacon licențiat în matematică și teologie ortodoxă, cu studii de master în filosofie, psihologie, fizică teoretică, teologie și medicină psihosomatică, doctor în filosofie și în științe medicale, doamna Mădălina Buzilă a amintit și experiența de peste 20 de ani a părintelui ca formator, acesta susținând de-a lungul timpului „ateliere în țară și în străinătate, îmbinând psihologia dezvoltării, neuroștiințele și spiritualitatea filocalică în jurul temelor legate de atenție, voință, atașament și reziliență. Din 2009 este de asemenea și realizatorul emisiunii Lumina celui nevăzut, la Trinitas TV”.

Întâlnirea a continuat cu momentul mult așteptat al zilei, prelegerea „Flexibilitatea cognitivă – Despre beneficiile smereniei în plan profesional, în cuplu și în familie”. Alături de înțelesurile duhovnicești ale Sfinților Părinți despre smerenie, fiind aduse în atenție citate din Filocalie, de la Sfântul Isaac Sirul, Sfântul Dorotei din Gaza, Sfântul Marcu Ascetul și Sfântul Petru Damaschinul, participanții la eveniment au descoperit, împreună cu invitatul special, și „câteva din convergențele neașteptate între observațiile despre smerenie pe care le face Filocalia creștină și considerațiile despre flexibilitatea cognitivă întâlnite în psihologia cognitivă și în teoriile de dezvoltare personală”.

De asemenea, în cadrul prezentării, sfinția sa a subliniat că este nevoie, prin descoperirile științifice de astăzi, să fie cultivată flexibilitatea cognitivă pentru raporturi bune în echipă, la serviciu, în raporturile dintre soți, în cuplu și în raportul părinților cu copiii. „Așa cum flexibilitatea cognitivă se descoperă prin studiile legate de psihologie, descoperim, de fapt, că Filocalia creștină, prin smerenie și prin lucrările care cultivă virtutea smereniei, ne îndreaptă de fapt spre același lucru. Chiar deloc surprinzător, cultivarea smereniei ar însemna de fapt un plus, ea având un înțeles mult mai cuprinzător pentru viața spirituală. Deci e importantă smerenia în viața de familie, în raporturile dintre soți și la serviciu, pentru că, în astfel de situații de viață sau de condiții de lucru, o virtute ca smerenia sau flexibilitatea cognitivă în mod particular ne ajută să ne îmbogățim de la ceilalți, să învățăm permanent, să nu rămânem plafonați în convingerile noastre.”

Despre oaspetele de seamă al acestui eveniment a vorbit și pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel care a transmis și gândul de binecuvântare și felicitare al Chiriarhului locului. În semn de recunoștință pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și comunității”, la finalul comunicării arhid. Adrian Sorin Mihalache a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”.

A urmat o sesiune de întrebări ale căror răspunsuri oferite de invitat s-au dovedit a fi lămuritoare și pline de sens, călăuze duhovnicești pentru părinți, soți și colegi, mai ales în contextul provocărilor societății actuale.

Cei care au luat parte la acest eveniment extraordinar au avut ocazia de a admira și lucrările unei expoziții de portrete care exprimă recunoștința pentru cea mai iubită ființă, mama, realizate de copiii de la Grădinița cu program prelungit „Așchiuță” din Suceava. Potrivit organizatorilor, sub coordonarea doamnei director prof. Dorina Vieriu, cei mici, sprijiniți de cadrele didactice, au dat glas iubirii pentru mamele lor într-o expoziție de portrete realizate cu suflet, folosind ca tehnici desenul și pictura, ca forme de exprimare artistică. Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional de educație religioasă „Înger, îngerașul meu”, desfășurat sub egida Programului Județean „Noile Educații”, coordonat de doamna preoteasă Miruna Juravle, membră a Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”.

Întrucât oaspetele este autorul și a numeroase volume, dintre care amintim „Ești ceea ce trăiești. Câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei”, și „Lumina celui nevăzut”, a urmat momentul dedicat autografelor, cei prezenți având posibilitatea să își îmbogățească biblioteca personală cu lucrarea „Miracolul cunoașterii.” Științele, Filosofia și Teologia în dialog despre tainele Universului și ale vieții, apărută în anul 2023 la Editura Trinitas.

Întâlnirea, transmisă în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, s-a încheiat cu o surpriză muzicală deosebită, oferită în dar de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene, dirijată de doamna Ana-Maria Apetroae, interpretarea unei cântări închinate Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria.

Irina URSACHI

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache a conferențiat la Centrul Eparhial Suceava.
 Vizualizări articol: 387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache a conferențiat la Centrul Eparhial Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei