Un colț al tradițiilor populare ia naștere în Căminul Cultural din Moara, iar primii pași concreți au fost deja făcuți în acest sens.
S-au achiziționat costume de turcă, așa cum sunt denumite costumele care se foloseau cu prilejul obiceiurilor de iarnă.
Acestea au fost confecționate de meșterul popular Ion Miron.
La cei 70 de ani ai săi, Ion Miron s-a dovedit un autodidact, iar costumele le confecționează după propriile desene.
”Pentru un astfel de costum muncesc câteva luni, iar prețul poate ajunge la câteva mii de euro. În afara costumelor pe care le-am dat aici, la Moara, mai am două vândute la Bosanci, iar altele două sunt la Muzeul Satului”, a mărturisit Ion Miron.
În afara acestor costume de turcă, aflate deja în Căminul Cultural din Moara, în camera care găzduiește temporar viitorul muzeu al tradițiilor populare se mai găsesc două costume populare de zi cu zi, un război de țesut, dar și două covoare vechi.
Eduard Dziminschi, primarul comunei Moara, a făcut apel la localnici să doneze lucruri vechi pentru a avea un număr suficient de exponate în viitorul muzeu.
”Vrem ca acest muzeu să fie reprezentativ pentru trecutul comunei Moara, iar aceste lucruri vechi fac parte din istoria noastră și ne definesc. Eu sunt convins că oamenii din comună vor dona obiecte vechi pentru a putea fi admirate de un număr cât mai mare de oameni care ne trec pragul”, a menționat Eduard Dziminschi.
Micul muzeu al tradițiilor populare de la Moara se va deschide oficial pe 8 noiembrie, iar intrarea va fi gratuită.