Grefierii care lucrează la cele trei instanțe din Palatul de Justiție, respectiv Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel Suceava, au declanșat marți, 1 iulie, o acțiune spontană de protest.
Cei peste 150 de grefieri de la cele trei instanțe sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de tăiere a unor venituri salariale.
Mihai Simion, reprezentantul grefierilor suceveni, a precizat că decizia de protest a fost luată ad-hoc și că vor continua până când se vor realiza consultări reale cu oamenii.
”Acțiunea de protest este pentru o durată de două ore cu respectarea legislației, adică asigurăm urgențele. Nu e normal să fie luate decizii peste noapte care ne privesc, dar fără să fim întrebați nimic”, a arătat Mihai Simion.
Grefierii suceveni s-au raliat astfel colegilor de la mai multe instanțe din țară, care, la rândul lor, au încetat marți activitatea prin proteste spontane.
Un punct de vedere a oferit și Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial: "Salariații din justiție refuză umilința legalizată prin OUG! Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține ferm protestul spontan declanșat astăzi în instanțe, în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar, precum și a condițiilor efective în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul judiciar.
Această măsură afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție.
Trei sunt mesajele transmise de grefieri prin acest protest spontan:
- Refuzul categoric de a mai tolera tratamentul inechitabil și disprețul autorităților față de condițiile reale de muncă;
- Revolta față de decizii luate fără consultare, fără fundamentare și fără respect pentru lege;
- Semnalul clar că, fără măsuri corective urgente, întreg sistemul riscă să se blocheze", se arată într-un comunicat transmis de Sindicatul Dicasterial.