Două echipe de eleve de la colegiile naționale ”Petru Rareș” și ”Ștefan cel Mare” Suceava au participat la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, programată pentru 23-29 aprilie, la Târgoviște, ambele aducând Sucevei premii importante.
După câteva zile intense de dezbateri, emoții și competiție la cel mai înalt nivel, Adelina Maria Volanschi, Evelina Maria Tanasan, Iulia Elisa Amarică, din clasa a IX-a, de la Colegiul ”Petru Rareș”, au obținut premiul al II-lea și titlul de vicecampioane. Liceenele au concurat la secțiunea „Debutanți”.
„Un traseu excepțional al acestor tinere remarcabile din clasele a IX-a! Felicitări întregului echipaj și doamnelor profesoare Ileana Boteanu și Adina Adam!”, au transmis reprezentanții colegiului.
De cealaltă parte, echipa Colegiului „Ștefan cel Mare”, formată din Timea Irimescu (XI A), Maia Crețu (XI A) și Maia Sofroni (X A), coordonată de prof. Gabriel Hacman, a obținut premiul al III-lea în clasamentul pe echipe la secțiunea „Avansați” și premiul special pentru cel mai mare punctaj la meciurile impromptu.
Rezultate excelente a obținut Timea Irimescu, performanța ei în competiție fiind confirmată prin mențiune și premiu special pentru cel mai mare punctaj obținut la meciurile impromptu.
„Fetele noastre au evoluat admirabil într-o semifinală intensă, considerată de mulți drept o <finală înainte de finală>, demonstrând cunoștințe solide, abilități de argumentare, spirit de echipă, curaj și fair-play! Suntem extrem de mândri de voi și de modul în care ați reprezentat județul Suceava! Succes în continuare în toate provocările care vor urma! Mândri de voi!”, au transmis reprezentanții colegiului sucevean.
- 270 de elevi în concurs
Olimpiada de la Târgoviște, un eveniment dedicat promovării gândirii critice, respectului și valorilor democratice în rândul elevilor, a reunit 391 de participanți din toate județele țării: 270 de elevi, 43 de profesori însoțitori, 78 de membri ai Comisiei Centrale și peste 100 de elevi, profesori, directori și inspectori voluntari.
Printre temele dezbătute s-au numărat subiecte actuale precum: Organizarea sistemului de învățământ preuniversitar, Planurile cadru pentru liceu, Influența organizațiilor internaționale, Inteligența artificială, Conservarea orașelor istorice, Platformele online și impactul lor.
Regulamentul competiției a subliniat importanța respectului, documentării riguroase și fair-play-ului în cadrul dezbaterilor.
Lotul județean a fost însoțit la Târgoviște de prof. Simona Maria Sofroni, de la CNSCM.