Rețeaua de sănătate cu numele reginei s-a întins în țară. Îmi vine să spun ”ca o pecingine!”... Și asta fiindcă - vorba lui Moromete - ”după facultăți”, ea îmbracă chipuri diferite.
Chipul sucevean al ”reginei” tocmai a fost probat de pacientul D.T., om în decada a șaptea de vârstă, suferind, printre altele, de o angină pectorală ”de novo”, instabilă; cea care, în urmă cu niște ani, era numită ”preinfarct”. Este situația în care precipitarea unui infarct miocardic - fatal sau nu - e posibilă oricând.
Dincolo de accesibilele și, deja, banalele investigații prin electrocardiografie și ecografie, se impune coronarografia, în urma acesteia medicul îndreptând pacientul spre tratament medicamentos, spre instalarea unui stent ori spre o laborioasă operație de by-pass aorto-coronarian.
Telefonic, pacientul - având deja investigațiile amintite - a luat legătura cu filiala suceveană a ”reginei”, solicitând programarea unei coronarografii.
Promptitudinea a fost desăvârșită, catifelatul glas de la telefon asigurându-l de noroc: va beneficia de o reducere substanțială, serviciile noii unități fiind în ”promovare”.
Zis, programat, mers acolo... Și, deși pe biletul prezentat la recepție era scris clar ”coronarografie”, după încasarea celor 700 de lei, D.T. s-a pomenit că medicul îi face... electrocardiogramă și ecografie.
A fost momentul în care omul a spus acestuia că nu pentru așa ceva venise, dar era prea târziu... Și a aflat că acolo nu se face examinarea solicitată. Medicul asigurându-l însă că, peste vreo lună, va deschide el, personal, o „afacere cu bolnavi” la Botoșani, loc unde va face și coronarografii: ”Vă țin minte și veți fi primul acolo!” - a ținut să îl asigure... ”Dacă voi mai trăi până atunci...” - a murmurat pensionarul cu banii luați.