Acțiunile în teren ale reprezentanților Gărzii Forestiere Suceava, în luna precedentă, s-au soldat cu aplicarea a peste 70 de contravenții silvice și confiscarea fizică și valorică a sute de metri cubi de materiale lemnoase, valoarea totală depășind 360.000 lei.
Mai exact, personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat, în luna aprilie 2025, 45 de controale ale regimului silvic, numărul acestora ajungând la 259 controale efectuate de la începutul anului.
O activitate amplă s-a desfășurat pentru verificarea și reglarea funcționării sistemului de urmărire a masei lemnoase SUMAL, fiind necesare 163 de intervenții, din care 71 verificări de stocuri sau operațiuni înregistrate, 27 de verificări ale traseelor și fotografiilor înregistrate și 65 de corecții ale erorilor săvârșite de către operatorii economici la introducerea datelor.
”În aprilie au fost efectuate 176 de verificări pentru emiterea avizelor sau autorizațiilor pentru care Garda Forestieră Suceava este abilitată. Au fost constatate 71 de contravenții silvice, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare totală de 139000 lei. S-au confiscat fizic 432 mc și valoric 181 mc materiale lemnoase, cu o valoare de peste 226.000 lei, în total 613 mc materiale lemnoase.
În opt cazuri faptele constatate s-au încadrat ca infracțiuni silvice, respectiv câte trei pentru tăierea ilegală și furtul a 18,30 mc masă lemnoasă și două pentru folosirea ilegală a ciocanelor silvice”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
Numărul controalelor efectuate în luna aprilie este repartizat relativ uniform pe categorii de controale, respectiv 8 controale de fond sau parțiale în pădure, 6 controale de exploatare forestieră, 13 verificări în depozite sau instalații de debitare a materialelor lemnoase, 9 controale privind circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice și 9 controale privind regenerarea și protecția pădurilor și din alte categorii.
De asemenea, au fost verificate și recepționate împăduriri efectuate prin PNRR pe 444 ha. Pe 40 ha s-au efectuat lucrări de reconstrucție ecologică.
Au mai fost verificate și 59 de acte de punere în valoare a masei lemnoase din cele 64 pentru care au fost făcute solicitări.
”În continuare ne propunem să ne desfășurăm activitatea astfel încât să ne îndeplinim misiunea și toate obiectivele specifice asumate”, au mai spus reprezentanții instituției cu atribuții de control în domeniul silvic și cinegetic.