Pe 9 mai, 150 de elevi ai Școlii Gimnaziale Milișăuți au celebrat Ziua Europei printr-o amplă activitate ce a cuprins o paradă multiculturală și o competiție între clase.
Le-au fost alături cei 9 profesori diriginți care i-au îndrumat în pregătirea momentelor artistice, dar și alte 6 cadre didactice, invitați, părinți, spectatori. Spectacolul s-a desfășurat la Casa de Cultură a orașului Milișăuți, unde referentul cultural Peslari Brîndușa s-a ocupat de detalii.
Proiectul are ca scop promovarea toleranței și a cooperării în rândul elevilor. Acesta se află la ediția a VII-a și a fost inițiat de prof. Marciuc Adriana, în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor și Comisia diriginților, încă din 2017.
În cadrul Consiliului Elevilor, echipele participante au tras la sorți o țară pe care urmau să o reprezinte pe scenă, evidențiind specificul cultural al acesteia.
Din juriu au făcut parte doi reprezentanți ai cadrelor didactice, învățătoarea Ruban Camelia, învățătoarea Ciubotaru Teodora, profesor la Școala Artelor și solist vocal; Daniliuc Mihaela; o elevă din generațiile trecute, Petrescu Rebeca; primarul Vasile Cărare și o invitată surpriză, anul acesta, onorându-ne cu prezența Știrbu Alexandra, specialist în arte.
Clasele câștigătoare au primit trei premii, astfel: locul I – o excursie de două zile, oferită cu sprijinul Primăriei Orașului Milișăuți și al reprezentanților Consiliului Local; locul II, o ieșire la pizza împreună cu diriginta, asigurată de compania AgroRus, iar locul III, de asemenea, o ieșire în oraș, asigurată de Atlas Fit Club Rădăuți.
Ziua a debutat la Școala Gimnazială Milișăuți. Elevii au ilustrat prin costume și diferite simboluri țări membre ale Uniunii Europene: Portugalia, Italia, Franța, Olanda, România, Grecia, Irlanda, Germania, Spania. Marșul european a pornit cu cântece și strigăte de entuziasm spre Casa de Cultură a orașului, locuitorii și trecătorii putând admira coloratura fiecărei clase.
În deschidere, corul școlii, pregătit de profesoara Herghelegiu Cătălina, a intonat în fața publicului numeros ,,Odă bucuriei” și Imnul Național. Apoi, gazdele spectacolului, Palaghia Francesca (președinte CȘE) și Lucescu Eliza (vicepreședinte CȘE), au prezentat obiectivele proiectului, criteriile de evaluare, membrii juriului și apoi, rând pe rând, fiecare clasă care a intrat pe scenă.
Clasa câștigătoare, a VIII-a A, coordonată de diriginta Marciuc Adriana, a ilustrat specificul cultural pentru Spania. Inspirați de povestea lui Don Quihote, după opera lui Cervantes, elevii au creat un scenariu plin de energie și umor, cu dans, teatru și muzică, sărbătorind ca adevărații spanioli San Fermin.
Clasa a VII-a A, coordonată de diriginte Platon Adrian, care a câștigat premiul al II-lea, a reprezentat Țara Lalelelor, Olanda, introducându-ne în povestea Annei Frank, într-un Amsterdam al războiului, al ocupației naziste, văzut prin ochii veseli de copil. În încercarea de a rescrie Jurnalul Annei Frank, elevii au arătat că oamenii pot fi și buni în lume.
Premiul al III-lea a fost obținut de clasa a VII-a C, elevii fiind coordonați de diriginta Siretean Alice. Scenariul inedit a surprins o nuntă autentică unde zeii decid soarta muritorilor și a semizeilor, alegând pentru Oedip o soție cum nu s-a mai văzut.
Eleganța modei franceze, dansurile tradiționale ale nemților, obiectivele turistice ale Portugaliei, lumea piraților și semnificația curcubeului în Irlanda sau patriotismul adevărat românesc au fost doar câteva puncte importante ale spectacolului care ne-a bucurat tuturor auzul, privirea, dar mai ales, sufletele.
Elevii au mărturisit faptul că proiectul acesta este o mare provocare pentru ei și că a fost foarte greu să se înțeleagă în anumite momente, să decidă ce vor face pe scenă, să danseze pași specifici unor țări străine sau să învețe un cântec într-o limbă străină, dar tocmai faptul că au muncit în echipă le-a arătat că prietenia învinge mereu.
Credem că prin astfel de proiecte elevii ajung să se cunoască mai bine, să accepte diferențele dintre ei, să asculte și opinia celorlalți și să comunice corect. Și diriginții și-au expus impresiile și consideră că un astfel de proiect ne unește mai mult, iar călătoria în țările Europei ne face mai bogați din punct de vedere cultural și mai bine informați pentru momentul în care vom face o alegere pentru o vacanță. Toleranța, diversitatea, democrația, demnitatea, bunăstarea, solidaritatea sunt valorile pe care sperăm că elevii noștri și le-au întărit cu ocazia acestui eveniment, pentru că un cetățean european trebuie să contribuie la bunul mers al societății!
Împreună pentru o Europa Unită, Împreună pentru PACE!
A consemnat coordonatoarea proiectului, prof. Adriana Marciuc