Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 5 mai 2025 - Anul XXX, nr. 103 (8938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3851 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Deschiderea WMRA World Cup

Zmeu X-Fest, evenimentul care a înscris România în circuitul mondial de alergare montană, desfășurat la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sute de oameni uniți de pasiunea pentru alergare montană, pentru peisaje de vis, dar și de scopul de a-și depăși limitele, de a demonstra că pot și dorința de a-și descoperi ”zmeul” din ei, s-au adunat de pe trei continente, la Câmpulung Moldovenesc, care a devenit capitala alergării montane din România.

Startul competiției care a înscris România în circuitul mondial de alergare montană a avut loc sâmbătă dimineață, pe platoul central al frumoasei localități turistice de la poalele Rarăului.

Practic, acolo a avut loc deschiderea WMRA World Cup, circuit de alergare montană care se desfășoară în 2025 pe 3 continente și în 8 țări (România, Italia, Polonia, SUA, China, Franța, Elveția, Slovenia). Circuitul este organizat de World Mountain Running Association, organism care guvernează, alături de World Athletics, alergarea montană la nivel global.

Zmeu X-Fest - evenimentul de deschidere WMRA World Cup, s-a dovedit a fi un eveniment foarte reușit, frumusețea locurilor, farmecul oamenilor întâlniți, dificultatea traseelor de alergare montană și organizarea foarte bună contribuind din plin la momente memorabile și experiențe interesante pentru fiecare dintre cei implicați.

Zmeul cu trei capete - trei probe, trei munți, trei anotimpuri

 

Forfota veselă de pe platoul central din Câmpulung Moldovenesc, din perioada evenimentului Zmeu X-Fest, a adus nu doar un plus de culoare și atractivitate turistică, ci și un renume deosebit - capitala alergării montane din România. Cei mai mulți participanți au fost din România, veniți din toate colțurile țării, dar printre ei s-au aflat și atleți de talie mondială, veniți din 12 țări, de pe trei continente. Sportul și pasiunea pentru munte îi leagă pe toți, barierele lingvistice au fost ușor depășite, iar diferențele culturale i-au făcut să își dorească să se cunoască și să lege prietenii.

La linia de start toți sunt la fel, la cea de final, asemenea. Cel mai mult contează să participi, să fii acolo, să simți spiritul competiției, trăirile intense de pe traseu și să ajungi la capăt, în termenul limită stabilit.

Zmeu X-Fest le-a pregătit 3 probe, trei oportunități diferite de a descoperi ”zmeul” interior și de a-l stăpâni. Prima, ”Classic Mountain 19k - WMRA World Cup”, a fost proba în care vedetele mondiale s-au întrecut în a obține cei mai buni timpi de parcurgere a traseului.

O probă deosebit de interesantă, dar și de grea, însă cu o frumusețe aparte, a fost ”Long Mountain Țara Dornelor 38k”, cursă cu start din Vatra Dornei, din fața monumentului arhitectural restaurat recent, Palatul Dornelor. La aceasta, concurenții au fost duși cu autocarul din Câmpulung Moldovenesc la Vatra Dornei, unde au pornit peste munți înapoi, având de parcurs trei vârfuri montane cu grad mare de dificultate – Giumalău, Rarău și Runc. În total, 38 de kilometri, în care au trecut prin trei sau chiar patru anotimpuri, ca temperaturi și condiții meteo, având de înfruntat nu doar distanța, obstacolele naturale, ci și temperaturi scăzute pe anumite porțiuni, căldura dogoritoare pe altele, vântul și ploaia, ba chiar și grindină, tunete și fulgere, pentru cei care au finalizat cursa mai târziu, după ora 16.00.

Cât despre ”RUNC Everesting” - 8848 m diferență de nivel (se urcă și coboară de 19 ori din Câmpulung până pe Vârful Runc și înapoi), adică un fel de urcare a Everestului, cuvintele unor participanți spun tot – ”Crunt. Ca și cum ai urca pe un perete”, ”Golgota”, ”Nu credeam că pot!”.

Dar au reușit. Fiecare în felul său. De câte ori i-au ținut picioarele și voința. Pentru că unii și-au testat capabilitățile și au descoperit că pot mult mai mult decât credeau, pentru că au avut în jur oameni care i-au încurajat, le-au fost alături, i-au sprijinit și i-au făcut să meargă mai departe, oricât a fost de greu. Spiritul sportiv s-a făcut simțit din plin, în toată frumusețea lui. Inclusiv la coborâre, când unii, obosiți, au greșit culoarul de final al probei și au fost văzuți din spate de alții care veneau din urmă, s-au oprit și i-au lăsat să revină pe traseu, să fie înscriși în ordinea sosirii. Fair play!

Vulpile de pe Rarău, urme de urs și o cerere în căsătorie

 

Voluntarii joacă un rol foarte important în astfel de evenimente, care necesită foarte multă organizare, probleme de rezolvat și implicare inclusiv din partea autorităților locale și a comunității.

Am constatat asta stând o bună parte din zi împreună cu un simpatic grup de voluntari la unul din punctele de alimentare și control de pe traseul probei ”Long Mountain Țara Dornelor 38k”.

Pe TransRarău, într-o curbă, aproape de coborârea de pe Giumalău, care ne privea semeț, din laterală, cu crestele înzăpezite, cu Rarăul semeț în spate și cu fața către priveliștea impresionantă de la poalele muntelui, cu fel și fel de nuanțe de verde ale naturii trezite din somnul iernii și pe alocuri așezările umane, cu case precum niște mici cutii de chibrituri, înșiruite pe o ață invizibilă.

Cu toată intervenția umană, natura e stăpână aici. Zona e frecventată de urși, ne spune o atenționare vizibilă, la punctul de recreere, cât și urmele lăsate recent de regele muntelui, care a însemnat locul.

Prezența noastră e depistată rapid de o vulpiță cu blană înfoiată, care se uită la noi întrebător, decide că nu suntem pericol și se apropie uimitor de mult. Stă la poze, la selfiuri, ca o vedetă locală, dar vrea și răsplată. Când deja ne-am obișnuit cu prezența sa și nu o mai băgăm în seamă, pleacă spre alt grup de turiști, ce coboară din mașini, să admire peisajul.

Precum urșii de la Brașov, s-a învățat că e rost de mâncare. Nu e singură. Curând apare o a doua vulpe, mai timidă, cu blană mai bogată, mai înfoiată. Deja se dau în spectacol, trecând una pe lângă cealaltă, să le admirăm cozile înfoiate.

Când e soare, când sunt nori, când bate vântul, când nu mai poți și dai haina jos, de stai numai la tricou, deși telefonul spune că temperatura e de numai 14 grade Celsius.

În așteptarea alergătorilor montani devenim fotografi de serviciu pentru cei care vor să imortalizeze prezența lor cu peisajul spectaculos în spate. Unii ne surprind și pe noi. Cu o cerere în căsătorie, pe munte, cu genunchiul în iarbă și inelul de logodnă scos dintr-o cutiuță colorată ținută ascunsă în buzunar. Emoții la înălțime. Printre turiști își fac apariția și alegătorii montani.

Primii, cei mai rapizi, nu stau nici măcar un minut. Se hidratează rapid, în timp ce li se face plinul la sticlele lor de apă sau de ”izo” – o băutură specială, cu electroliți, apoi ”decolează” spre înălțimile Rarăului.

E ca la cursele de Formula 1, când un pilot trage pe margine și echipa trebuie să îi facă toate cele necesare ultrarapid. Acesta e rolul voluntarilor, care se agită să le dea tot ce au nevoie și să îi înregistreze că au trecut prin punctul de control, fără a pierde timp prețios.

Cu cât miza competiției scade și ajung cei care participă mai mult de dragul de a fi prezenți, de a parcurge proba și să demonstreze că pot, indiferent cât le e de greu, presiunea scade.

Concurenții iau și o gustare rapidă, mai socializează cu voluntarii, admiră peisajul, fac fotografii și discută cu cei care îi ajung din urmă, pentru a merge împreună pe traseu.

O atitudine simpatică – fiecare din ei e învingător, important e să termine cursa!

 

Premiere cu soare, după o ploaie “cu spume” și gheață

Toți alergătorii, de la cele trei probe diferite, au fost așteptați la bază, pe esplanadă, lângă sediul Primăriei Câmpulung Moldovenesc. Cu aplauze, urale de încurajare și de bucurie, cu emoții din partea celor dragi, cu băuturi răcoritoare, mâncare și masaje profesionale, dar și cu premii, de către organizatori. Toți care ajung în timpul limită sunt câștigători, primesc medalii și hanorace cu sigla Zmeu X-Fest. Pentru cei din top s-au oferit și premii în bani, cu o valoare totală de 7000 de euro.

Premierea primei probe, ”Classic Mountain 19k - WMRA World Cup”, a fost devansată de ploaie.

Nu o țârâială anostă, ci o ploaie “cu spume”. Și cu cuburi de gheață, numai bune de pus în pahare.

Mai greu a fost pentru cei pe care ploaia i-a prins încă pe traseu și au ajuns leoarcă, șiroind, extenuați, dar foarte fericiți. Emblematic a fost un cuplu, care a parcurs ”Long Mountain Țara Dornelor 38k” și a ajuns la linia de final când ploua mai tare, în aplauzele celor îngrămădiți în cort.

Cum pentru ei nu mai conta, au stat să își tragă sufletul în ploaie, apoi s-au întors la linia de start/final, s-au sărutat și s-au strâns în brațe, radiind de fericire, ovaționați de toți cei din jur.

Premierea celor situați pe primele locuri, la mai multe categorii, a urmat apoi în trei runde, scăldate de un soare plăcut, de mai, fiecare primind aplauze bine-cuvenite și premii generoase.

Premiat a fost și Paul Smereciuc, inițiatorul și organizatorul Zmeu X-Fest, cel căruia i se datorează în primul rând  înscrierea României, a Bucovinei, în circuitul mondial de alergare montană.

Premiul i-a fost acordat de conducerea WMRA, pentru buna organizare a evenimentului, pentru traseele spectaculoase alese, dar și pentru faptul că a reușit să aibă o bună colaborare atât cu autoritățile locale – Primăria Câmpulung Moldovenesc în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Primăria Vatra Dornei, care au făcut posibilă desfășurarea acestuia, cât și cu Salvamontul și Jandarmeria Montană, care le-au oferit sprijinul necesar.

Meritele sunt ale întregii echipe de organizare, inclusiv ale voluntarilor, iar reușita este una memorabilă - Câmpulung Moldovenesc a devenit capitala alergării montane din România și România a găzduit, în premieră, o etapă de Cupă Mondială.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zmeu X-Fest, evenimentul care a înscris România în circuitul mondial de alergare montană, desfășurat la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zmeu X-Fest, evenimentul care a înscris România în circuitul mondial de alergare montană, desfășurat la Câmpulung Moldovenesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei