Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
marţi, 13 mai 2025 - Anul XXX, nr. 110 (8945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0665 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3035 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Molid a primit veșmântul luminos al sfințirii

Cea de-a unsprezecea zi a lui Florar va rămâne întipărită ca o amintire de mare preț în inimile credincioșilor de pe meleaguri bucovinene, în cea de a patra Duminică după Paști, biserica din localitatea Molid, comuna Vama, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind înveșmântată în lumină și har cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Sfântului Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, doi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au săvârșit slujba de târnosire a bisericii ridicate la inițiativa vrednicului de pomenire preot paroh Dragomir Țebrean, slujitor iubit și apreciat de enoriașii satului Molid și nu numai.

 

La picioarele Obcinei Feredeului, în dimineața zilei de 11 mai, anul mântuirii 2025, cei doi ierarhi au fost întâmpinați în sunetul clopotelor și al buciumelor de către preoți și credincioși, iar după tradiționala primire cu pâine și sare copii ai satului le-au oferit flori.

 

Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au oficiat apoi slujba de sfințire a locașului de cult așezat sub ocrotirea Cuvioasei din Epivata, cea mai iubită sfântă în rândul românilor, dar și al altor popoare, după aproape două decenii și jumătate de la așezarea pietrei de temelie a bisericii, în luna noiembrie a anului 1999.

 

Slujba de târnosire a sfântului locaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor închise ale bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Cei doi arhierei au pecetluit apoi masa Sfântului Altar și au sfințit interiorul bisericii, binecuvântând pictura și catapeteasma.

 

În continuare, pe un podium special amenajat în apropierea locașului de cult, ierarhii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, oaspeți din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Arhiepiscopia Iașilor, între care prof. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, precum și slujitori de la parohiile din împrejurimi.

 

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corul Analipsi al Bisericii „Înălțarea Domnului” – CUG din Iași, dirijat de doamna Cătălina Vicovan, iar în cadrul slujbei, la momentul rânduit, teologul Alexandru Gheorghe Căinar a fost hirotonit întru diacon.

 

Alături de numeroși credincioși, la evenimentul de o importanță istorică pentru aceste meleaguri au participat și reprezentanți ai autorităților locale, precum domnul Tiberius Constantin Lucuțar, primar al comunei Vama.

 

Fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la Minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda a fost tâlcuit în cadrul cuvântului de învățătură rostit de către Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi. Preasfinția Sa a subliniat importanța cercetării semenilor aflați în suferință și în singurătate, fiindcă omul are nevoie de om, Hristos fiind aproape prin noi, ridicându-l și scoțându-l din întunericul și durerea singurătății.

 

La ceas de sărbătoare pentru întreaga comunitate, Preasfinția Sa a citit și rugăciuni de dezlegare. Tot în această zi cu o semnificație deosebită pentru enoriașii parohiei aflați sub oblăduirea Cuvioasei Maici Parascheva a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului celui dintâi ctitor al bisericii care a primit astăzi luminosul veșmânt al sfințirii, preacucernicul părinte Dragomir Țebrean.

 

În continuare au fost oferite distincții de vrednicie, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, înmânate de părintele episcop-vicar binefăcătorilor și sprijinitorilor lucrării Bisericii, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe, textul gramatei fiind citit de pr. protoiereu Aurel Goraș

 

Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit post-mortem părintelui Dragomir Țebrean, trecut la cele veșnice în anul 2019, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

 

Implicată direct în ceea ce a însemnat împodobirea bisericii cu o pictură extraordinară, doamna preoteasă Livia Teodora Țebrean a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.

 

La final, părintele paroh Dumitru Căinar, cel care în ultimii ani s-a ocupat de desăvârșirea lucrărilor de înfrumusețare a Casei lu Dumnezeu, a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la bucuria acestei zile deosebite pentru întreaga comunitate, ctitorului locașului de cult, părintelui Dragomir, pentru curaj, dragoste, jertfă și pentru toată osteneala, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, ierarhilor prezenți, soborului slujitor și, nu în ultimul rând, credincioșilor, închinătorilor, ostenitorilor și donatorilor. Totodată, în semn de recunoștință pentru vizita arhierească, părintele paroh, în numele enoriașilor, le-a dăruit părinților episcopi câte un engolpion.

 

Ca de fiecare dată când are loc sfințirea unei biserici, din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, toți cei prezenți au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina în fața Sfintei Mese, locul care simbolizează deopotrivă ieslea şi mormântul Mântuitorului, dar şi Cina cea de Taină, când a fost întemeiată Sfânta Euharistie.

Irina URSACHI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Molid a primit veșmântul luminos al sfințirii.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Molid a primit veșmântul luminos al sfințirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei