O carte pe zi: „O baie în iaz, pe ploaie”
Autor: George Saunders
Traducător: Iulian Bocai
Apariție: 2024
Nr. pagini: 608
Editura: Trei
O baie în iaz, pe ploaie. O lecție despre scris, citit și viață de la patru maeștri ruși ai prozei scurte.
Una dintre cele mai bune cărți ale anului pentru The Washington Post, NPR, Time, SanFr ancisco Chronicle, Esquire , Milwaukee Journal Sentinel, Town & Country, The Rumpus, Electric Lit, Thrillist, BookPage.
George Saunders ține, din 1997, un curs de scriere creativă la Universitatea Syracuse. A scris douăsprezece cărți, printre care se numără volumele de proză scurtă “CivilWarLand in Bad Decline” (1996; volum de debut), „Pastoralia” (2000), „In Persuasion Nation” (2006) și „Zece Decembrie” (2013), finalist la National Book Award și câștigător al Folio Prize 2014 pentru cea mai bună operă de ficțiune în limba engleză, și romanul „Lincoln între vieți” (2017), pentru care a câștigat Man Booker Prize în 2017. A fost recompensat cu National Magazine Award for Fiction de patru ori.
Descriere
„De douăzeci de ani țin la Universitatea Syracuse un curs despre proza scurtă rusă de secol XIX. În acest curs de literatură rusă, pentru a înțelege mecanica prozei scurte («Cum funcționează chestia asta, la urma urmei?»), apelăm la câțiva dintre marii scriitori ruși ca să vedem cum au făcut ei… Așa se face că am hotărât să scriu această carte, să aștern pe hârtie câte ceva din ce‑am descoperit împreunăcu studenții mei de‑a lungul anilor și, în felul acesta, săvăofer și vouăo versiune modestăa acestui curs… Poveștile pe care le predau mă însoțesc mereu când scriu, ele sunt standardul înalt după care‑mi măsor propria operă. (Vreau ca poveștile mele săimpresioneze și săschimbe cititorii tot atât de mult pe cât m‑au impresionat și m‑au schimbat pe mine poveștile acestea rusești.) După atâția ani, textele îmi sunt ca niște vechi amici, pe care am prilejul să‑i prezint unor viitori scriitori.“- George Saunders
Ce spun criticii
„O odă închinată scriitorilor și cititorilor.“ (Oprah Daily)
„Un maestru al ficțiunii contemporane care comentează cu entuziasm unele dintre cele mai bune texte ale secolului al XIX-lea.“ (Kirkus Reviews)
„Această carte e altceva decât un manual de scriere creativă, ea nu e doar un eseu critic… Una dintre plăcerile ei e că te lasă să urmărești cum gândirea lui Saunders pendulează între scriitorul care disecă mecanica scriiturii și cititorul care, prin vraja cuvintelor, ajunge înlăuntrul poveștii.“ (The Guardian)
„De ce este importantă ficțiunea astăzi? Răspunsul, e de părere Saunders, stă în conceperea lecturii ca pe un fel de abilitate de a-ți înțelege locul în lume, de a media adevărul.“ (The Wall Street Journal)