Măsurile privind siguranţa publică adoptate de Guvernul italian vizează în principal imigranţii ţărilor non-UE şi nu în mod special pe românii din Italia, fiind însă necesară o evaluare pentru ca Executivul român să prezinte un punct de vedere oficial bine documentat, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat de presă cum comentează măsurile adoptate de Guvernul italian, premierul a răspuns că, la prima vedere, ceea ce a decis Executivul de la Roma este concordant cu declaraţiile de până în prezent ale oficialilor.
"Nu sunt măsuri care să vizeze în mod special pe românii care lucrează în Italia, sunt măsuri care vizează cu precădere imigranţii din ţările non-UE, însă vă pot spune că măsurile adoptate de Guvernul italian necesită o evaluare atentă pe care am cerut-o Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Departamentului pentru Afaceri Europene, pentru a ne putea formula un punct de vedere foarte bine documentat şi oficial", a spus Tăriceanu.
Preocupare la Externe.
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a anunţat, ieri, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, că una dintre priorităţile sale o va constitui situaţia românilor din străinătate.
El a spus că are pregătit un set de măsuri în privinţa acestora şi a precizat că mai multe amănunte în legătură cu acestea vor fi anunţate după ce le va prezenta personal premierului, în maximum şapte zile.
Referindu-se la protejarea Românilor din străinătate, Comănescu a menţionat cu precădere activitatea consulară. Ministrul s-a declarat ferm convins că este necesară o schimbare substanţială de abordare, dar şi de structură în ceea ce priveşte acest domeniu.
El a precizat că după intrarea României în UE foarte multe dintre aspectele legate de activitatea consulară s-au schimbat, mai ales în ceea ce priveşte spaţiul Uniunii Europene. El a spus că aici sunt necesare în special servicii de natură notarială.
Lazăr Comescu a spus că printre măsurile vizate se află creşterea numărului de consulate. El a spus că are în vedere deschiderea unui număr de 5-6 astfel de instituţii numai în Italia.
Totodată, ministrul de Externe s-a referit şi la consolidarea ideii de consulat intinerant, spunând că intenţionează să creeze un sistem astfel încât consulul să se ducă la cetăţean, în întâmpinarea nevoilor sale.
Comănescu a mai spus că a avut o discuţie cu secretarul general al Guvernului, ideea sa fiind ca de acum înainte să nu plece la post niciun ambasador sau consul fără o pregătire prealabilă. El a spus, de altfel, că va urmări personal acest lucru.
„Măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei naţionalităţi sau etnii”.
Ministrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat, ieri, că pachetul de legi privind imigraţia pregătit de guvernul italian urmăreşte combaterea cu mai multă fermitate a infracţiunilor şi nu este îndreptat împotriva unei naţionalităţi sau etnii.
"Trebuie precizat că nu este un pachet de legi îndreptat împotriva imigranţilor, ci este un pachet de legi pentru ordinea şi siguranţa publică, pentru combaterea infracţionalităţii şi pentru reducerea criminalităţii organizate care ţine oarecum cont de specificul din Italia. Prin efectul acestui pachet de legi se urmăreşte combaterea cu mai multă fermitate a elementului infracţional şi nu este dirijat împotriva unei naţionalităţi sau etnii. Este un pachet care urmăreşte creşterea gradului de siguranţă şi linişte publică în Italia", a precizat David, într-o conferinţă de presă.
David a spus că acest pachet legislativ vizează persoanele care trăiesc fără forme legale în Italia.
"Actualul guvern italian va fi mult mai ferm în aplicarea legii şi nu vor mai exista anumite compromisuri, toleranţă sau lejeritate în interpretarea şi aplicarea legii", a subliniat Cristian David.
Ministrul MIRA a mai precizat că pachetul de legi privind limitarea imigraţiei ilegale vine în urma alegerilor parlamentare din Italia, după formarea unui nou guvern care a fixat ca principală prioritate în campanie creşterea gradului de siguranţă.
"Pachetul conţine, de asemenea, măsuri foarte dure împotriva mafiei şi a multor alte forme de manifestare a criminalităţii. Un potenţial criminogen este adus de cei care sunt imigranţi ilegali, dar ei nu reprezintă în totalitate masa criminalităţii din Italia. După părerea mea, măsurile vizează în primul rând cetăţenii italieni. Combaterea criminalităţii este un fenomen care nu ţine cont de naţionalitate sau de etnie", a mai spus ministrul MIRA.