Consilierul local PNL Ciprian Anton, în calitate de președinte de ședință al Consiliului Local Suceava pentru următoarele trei luni, le-a reamintit aleșilor locali, la începutul întrunirii de miercuri a deliberativului, normele de comportament pe care trebuie să le respecte în exercitarea atribuțiilor, precum și sancțiunile pe care le riscă în caz de încălcare.
Astfel, conform dreptului conferit de regulamentul de funcționare a Consiliului Local, preşedintele de şedinţă a limitat la 3 minute durata luărilor de cuvânt, iar dreptul la replică, la 1 minut.
Consilierul care ia cuvântul este obligat să se refere exclusiv la problema care formează obiectul dezbaterii şi are dreptul la o singură intervenţie pentru fiecare proiect de hotărâre. O a doua intervenţie va fi posibilă doar cu aprobarea majorităţii consilierilor prezenţi, exprimată prin vot deschis.
De asemenea, conform regulamentului, este interzisă proferarea de insulte sau calomnii de către consilierii prezenţi la şedinţă, de celelalte persoane participante, precum şi dialogul dintre vorbitori şi persoanele aflate în sală. În cazul în care desfăşurarea lucrărilor este perturbată, preşedintele de şedinţă poate întrerupe dezbaterile.
La prima abatere, sancțiunea este avertisment, respectiv președintele de ședință îi atrage atenția consilierului local în culpă și îl invită să respecte regulamentul. În cazul în care avertismentul este nesocotit, dar și în cazul în care dispozițiile regulamentului sunt încălcate în mod grav, chiar și pentru prima dată, consilierul este chemat la ordine. Chemarea la ordine se înscrie în procesul-verbal de ședință. Înainte de a fi chemat la ordine, consilierul local este invitat de către președintele de ședință să își retragă sau să explice cuvântul ori expresiile care au generat incidentul și care ar atrage aplicarea sancțiunii. În cazul în care consilierul local se conformează, sancțiunea nu se mai aplică. Dacă abaterea de la regulament continuă și după chemarea la ordine, președintele de ședință îi retrage cuvântul, acesta nemaiputând lua cuvântul în ședința respectivă. Dacă acesta persistă să se abată de la regulament, președintele de ședință va decide eliminarea din sală, echivalentă cu absența nemotivată de la ședință.
În cazul unor abateri grave, săvârșite în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, consiliul local poate aplica sancțiunea excluderii temporare de la lucrările consiliului local și ale comisiilor de specialitate. Gravitatea abaterii este stabilită de comisia de specialitate care are în obiectul de activitate aspecte juridice, în cel mult 10 zile de la sesizare. Excluderea nu poate depăși două ședințe consecutive și duce la neacordarea indemnizației lunare. Excluderea temporară și neacordarea indemnizației se aplică prin hotărâre de consiliu local cu majoritatea absolută, iar consilierii locali în cauză sunt excluși din calculul cvorumului.