Deliberativul local a aprobat, miercuri, concesionarea prin licitație publică a Ștrandului Ițcani. Atât primarul de Suceava, Vasile Rîmbu, cât și viceprimarul Dan Ioan Cușnir au explicat raționamentul care a stat la baza inițierii acestui proiect. Primarul i-a invitat pe consilieri să privească proiectul „cu realism” și i-a asigurat că nu este o concesiune „cu dedicație”, iar șeful Domeniului Public, Marian Andronache, „nu va depune o ofertă”, direct sau prin interpuși, după cum au apărut tot felul de zvonuri în spațiul public. Totodată, Vasile Rîmbu și-a exprimat speranța că vor exista mai mulți investitori interesați să preia ștrandul și că cel care îl va prelua va fi un administrator mai bun decât primăria.
La rândul său, viceprimarul Cușnir a afirmat că proiectul de concesionare a fost inițiat în urma unei analize economice, care a arătat că în cei 2 ani de funcționare ștrandul a generat o diferență între încasări și cheltuieli de 2,2 milioane de lei. Totodată, pentru furnizarea de servicii de calitate, la ștrand ar mai fi necesare investiții, care ar presupune creșterea prețului biletului de intrare la 40-50 de lei, adică dublu față de prețul de acum. Costurile de întreținere și pază pe tot parcursul anului au fost, de asemenea, invocate în favoarea concesionării.
La dezbaterile asupra proiectului, consilierul AUR Mihai Crăciun a propus creșterea sumei cerute de primărie ca garanție de la firma către care s-ar concesiona ștrandul, iar un reprezentant al societății civile, Sorin Mihalescul, a solicitat ca în contractul de concesionare primăria să prevadă menținerea prețului biletelor de intrare la un nivel accesibil pentru majoritatea populației, sub prețul celor de la ștrandurile private. Tarifele de acces până acum au fost de 23 lei adulți, 11 lei pensionari, 11 lei elevi/studenți și 6 lei copii între 5-14 ani. Persoanele cu dizabilități beneficiau de gratuitate.
Redevența de la care pornește licitația publică pentru concesionarea ștrandului este de 19.680 de euro pe an.
Ștrandul Ițcani a fost redeschis în iunie 2023, după ce a fost refăcut integral, cu mai multe bazine, cu instalații de tratare a apei, la încălzirea acesteia fiind folosită în principal energia solară, dar și o centrală pe gaz metan, la nevoie. Capacitatea maximă admisă în incintă este de 700 de persoane.