În ultimii ani, putem vedea o schimbare de optică în privința tinerilor în legătură cu vârsta la care încep să lucreze. Mulți dintre ei încep încă din perioada facultății. Este, însă, aceasta o alegere făcută ca o oportunitate de dezvoltare ori tinerii resimt presiunea financiară? Ambele variante sunt corecte și diferă de la caz la caz. Cert este că, pentru cei mai mulți tineri, a începe munca mai devreme reprezintă un avantaj.
A devenit ceva obișnuit ca tinerii să se angajeze încă din perioada de facultate, iar companiile sunt deschise la acest lucru. Pe perioada facultății, cei mai mulți tineri au un job part time sau fac măcar internship-uri. Companiile sunt de acord cu astfel de variante, deoarece ulterior îi pot angaja full time, iar procesul de acomodare va fi cu siguranță mult mai facil.
În cazul locurilor de muncă din domeniul digital, acomodarea este, oricum, destul de rapidă. Tinerii au crescut într-un mediu digitalizat și sunt la curent cu buna funcționare a unor aplicații sau soft-uri. Tocmai din acest motiv, companiile preferă pe cineva obișnuit deja cu mediul digital, decât să aducă pe cineva care nu are legătură cu asta.
În plus, cei din Generația Z aleg să înceapă să lucreze încă din perioada facultății tot din dorința de a căpăta experiență. Pentru multe locuri de muncă, experiența este obligatorie. Astfel, ei își pot forma un CV puternic până când vor termina facultatea, iar ulterior vor avea alte oportunități.
Însă cei din Generația Z nu aleg să lucreze doar în domeniul IT. Pentru cei aflați la început de drum, sunt numeroase alte oportunități. Putem vedea tineri angajați în cafenele, restaurante, hoteluri, practic locuri de muncă în care nu este necesară experiența.
La fel, și studiourile care asigură servicii de live casino pentru operatorii online sunt recunoscute pentru faptul că angajează tineri. După ce finalizează procesul de pregătire, ei pot începe astfel munca și pot avea un program flexibil.
Contează și presiunea financiară?
Cu siguranță că presiunea financiară este unul dintre motivele pentru care unii tineri aleg să lucreze încă din perioada facultății. Inflația este resimțită de toată lumea, astfel că nici tinerii nu sunt ignorați. În același timp, nevoile lor costă de cele mai multe ori. Din dorința de a nu sta doar pe banii părinților, tinerii aleg să își câștige propriii bani.
Unii tineri aleg să stea în chirie singuri sau împreună cu altcineva, iar acest lucru înseamnă costuri suplimentare. Și cum chiriile din marile orașe ale României s-au scumpit în ultimii ani, automat și presiunea financiară pe tineri este mai mare.
Avantajele de a începe munca mai devreme
- Acumularea de experiență ce va fi utilă pe viitor
- Câștiguri financiare. Nu foarte mari, dar utile
- Accentuarea procesului de maturizare
- Conștientizarea a ceea ce înseamnă un mediu de lucru
- Îmbunătățirea abilităților de muncă în echipă
Programele Work & Study, un mare avantaj
În ultimii ani, la modă sunt și programele de tipul Work & Study. Ce presupun acestea? Prin intermediul lor, tinerii aflați în facultate pot continua să studieze într-o altă țară, în timp ce li se asigură un loc de muncă, dar și un loc în care să doarmă.
Ei sunt plătiți pentru munca pe care o prestează, timp în care au oportunitatea de a descoperi o nouă cultură și o nouă mentalitate. Sunt foarte mulți tineri care au mers în astfel de programe în SUA, Marea Britanie și Olanda, iar părerile lor sunt pozitive.
În plus, un astfel de program vine și cu avantajul că tinerii se pot acomoda cu vorbitul unei limbi străine în viața de zi cu zi, ceea ce va reprezenta cu siguranță un avantaj pe viitor.