Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
joi, 10 iul 2025 - Anul XXX, nr. 160 (8995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,081 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3461 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ce devin atunci când cumpăr?

,,Gândesc, deci exist” (lat. ,,Cogito, ergo sum”)

Sau… trăiesc prin ceea ce cumpăr?

 

Există o tendință din ce în ce mai vie a oamenilor de a se închide în propria lume interioară. Acest univers mi-l închipui ca pe un spațiu intransigent al adevărului, un magazin în care se vând o sumedenie de iluzii.

Spre exemplu, ne înconjurăm de o multitudine de obiecte și renunțăm la persoanele din jur. Prezentul se exprimă apoi prin numărul de bunuri deținute, iar individul devine victimă a fenomenului numit consumerism. Acest concept desemnează acumularea continuă de bunuri și servicii achiziționate de pe piață. Se încurajează viețuirea doar pentru voluptatea clipei, fie că este vorba despre industria fast fashion, fie despre alte cumpărături făcute în exces.

Culorile intense, scrisul mărit de pe etichetă reprezintă doar câteva metode prin care cumpărătorii sunt prinși în jocul unei himere alimentate de superficialitate. Majoritatea acelor obiecte sunt lipsite de valoare: se distrug repede, își pierd calitatea.

Alexandru Puiu, în scrierea „Ce este consumerismul sau fericirea ancorată în mai mult înseamnă mai bun”, scoate în evidență efectul negativ al consumerismului. Se menționează că acesta se află la baza anulării valorilor de viață tradiționale și a stilului de viață din deceniile anterioare. Autorul afirmă la un moment dat: „Consumerismul este genul de rău cu care ne-am obișnuit, precum deserturile cu cantități semnificative de zahăr.”

A fi lipsit de bunuri materiale nu înseamnă a fi sărac.

În „Povestașul”, de Mario Vargas Llosa, cititorul este introdus într-un timp trecut în care exista echilibru între om și pământ. Are loc o reîntoarcere în timp, o reevaluare a înțelepciunii omului primitiv, care își prețuia în primul rând habitatul și nu își punea întotdeauna nevoile personale pe primul loc (ca în prezent).

Scrierea aceasta este o lectură sensibilă, pentru că introduce totodată conceptul de povestaș, adică o persoană care mergea în casele oamenilor, îi ajuta la treburile casnice. Nu le asculta doar poveștile, ci se simțea parte din familie. Era integrat într-un spațiu nou. Interacționa cu ființe care posedau tradiții. Povestașul ținea minte tot ce i se spunea, iar în drumul său spre casă reitera totul. Era un mod autentic prin care informația ajungea să fie transmisă. El era intrigat de tot ce auzea.

Spre exemplu, prima lui călătorie la Quillabamba a fost la o rudă a mamei lui. Pe tot parcursul drumului, se simțea „intrigat și sedus” de tot ceea ce era nou: cultura, obiceiurile indienilor Machiguengas. Odată cu aceste pagini, se face trecerea la un spațiu din ținuturile amazoniene, în apropiere de „Valea Sacră” – nume care nu este ales întâmplător. Se reflectă un loc cu tradiții, în care fiecare element era privit dintr-o perspectivă enigmatică. Ploile, fulgerul și curcubeul aveau secrete, iar protagonistul cărții este cel care le dezvăluie treptat.

Personajul este pus în fața unor încercări solicitante. Toate conversațiile la care asistă sunt precum un „puzzle”, mărturisea el. Datoria lui rămâne aceea de a pune laolaltă toate informațiile și de a crea o poveste unică.

Este de apreciat faptul că povestașul trăiește autentic. Nu se lasă atras de dimensiunea materială a existenței, singura sa preocupare fiind aceea de a scrie, de a transmite un mesaj semenilor. Nu urmărește să se lase învăluit de propria dorință, fiindcă îi pune pe ceilalți pe primul loc.

El se hrănește cu frenezia pe care o aduce celorlalți:

„Ei mă ascultau și poate că erau fericiți. Mai povestește-ne asta încă o dată, ziceau. Povestește-ne, povestește-ne.”

Astfel, povestașul dobândește în fiecare călătorie un „acasă” care nu este dat prin naștere, ci construit prin fiecare experiență – mai ales prin contactul cu persoane noi. Llosa introduce în opera sa acest concept și îl prezintă apoi ca fiind o meserie.

A deveni povestaș înseamnă a adăuga imposibilul la ceea ce era doar neverosimil. A te întoarce în timp – de la pantaloni și cravată la o simplă bucată de pânză în jurul coapselor.

În concluzie, în prezent, individul riscă să anuleze legătura cu sine și cu ceilalți. Consumerismul transformă existența într-o cursă pentru satisfacții efemere. Modelul povestașului, evocat de Mario Vargas Llosa, oferă un contrast esențial: un om care trăiește în acord cu lumea, care se lasă modelat de experiență și care înțelege că sensul nu se cumpără, ci se construiește prin experiențe de viață.

Așadar, în fața tentației de a fi definit prin obiecte, rămâne valabilă întrebarea:

Cine suntem atunci când renunțăm la tot ce e de prisos?

Bianca NATI

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce devin atunci când cumpăr?.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ce devin atunci când cumpăr?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei