Leul își continuă devalorizarea nu doar în fața monedei europene, ci și față de celelalte valute.
Joi, 8 mai, cursul oficial al BNR s-a oprit la o cotație de 5,122 lei pentru un euro, față de 5,0991 lei cât era în ziua de miercuri, 7 mai.
Față de ziua de luni, 5 mai, când un euro era cotat la 4,9775 lei, devalorizarea monedei naționale a ajuns la aproximativ 3%.
Aceste cotații sunt doar orientative, pentru că există un curs interbancar care funcționează aproape permanent, astfel încât prețul de cumpărare și vânzare de la casele de schimb valutar poate cunoaște fluctuații.
Joi la amiază, la casele de schimb valutar din centrul municipiului Suceava, un euro se cumpăra cu 5,07 lei și se vindea cu 5,15 lei.
În ceea ce privește celelalte valute din piață, cursul oficial al BNR a stabilit următoarele cotații: un dolar = 4,5369 lei, o liră sterlină = 6,0212 lei, iar un franc elvețian = 5,4930 lei.
Pe de altă parte, unii economiști prevestesc ”un asteroid financiar”, care se apropie cu viteză de România, ceea ce înseamnă că vom avea turbulențe financiare serioase, în toate domeniile.
Economistul Radu Georgescu a explicat în trei puncte de ce nu ne așteaptă vremuri bune. Iată care sunt cele trei aspecte:
”1. În primele două luni ale 2025 au ieșit din Romania 4,8 miliarde de euro mai mult decât au intrat!!! Ce înseamnă acest lucru?
Fraților, deficitul de Cont Curent a crescut cu 85% în 2025!!! Explic pentru cei care nu știu ce înseamnă Cont Curent. Monedele sunt ca orice marfă: mere, prune, cartofi etc. Dacă cineva vine și ia un camion de mere din piață, prețul merelor va crește accelerat. Pe scurt, cursul euro va crește accelerat în următoarea perioadă. Nu spun cât am bugetat eu cursul euro în 2026 pentru a nu crea un haos și mai mare.
2. Din România a ieșit capital de investiții în sumă de un miliard de euro mai mult decât a intrat. Ce înseamnă acest lucru?
Banii străini încep să iasă din acest circ politic.
3. Datoria externă a crescut doar în 2 luni cu 3,3 miliarde de euro!!! Ce înseamnă acest lucru? Pentru cei care încă nu s-au prins cum este cursul stabil în România… Nu este nicio magie. Statul împrumută euro pe care îi vinde în piață. Este aceeași idee, merele din piață. Această schemă nu mai poate funcționa, deoarece România este presată de UE și de agențiile de rating pentru a reduce deficitul bugetar și deficitul de Cont Curent.
De asemenea nu vreau să spun cât am bugetat că va fi dobânda la creditele în lei în 2025”.
Cu astfel de previziuni, acoperite de cifre concrete de la BNR, viitorul nu sună deloc bine. Rămâne de văzut cu ce ne vom confrunta.