Poftele sunt mai comune în rândul femeilor însărcinate din zilele noastre decât în rândul generaţiilor anterioare, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie şi preluat de BBC.
75% dintre persoanele intervievate au mărturisit că au avut pofte în timpul sarcinii faţă de doar 30% dintre femeile care au născut copii în urmă cu 50 de ani.
Potrivit rezultatelor sondajului, o treime dintre pofte nu vizau alimente, ci lucruri precum cărbunele, săpunul, pasta de dinţi, buretele.
Îngheţata şi ciocolata s-au dovedit a fi, de asemenea, foarte populare în rândul femeilor însărcinate.
La sondaj, realizat de site-ul de socializare gurgle.com, au participat 2.231 de femei însărcinate.
Ciocolata este cel mai dorit aliment în timpul sarcinii, urmată de dulciuri, mâncare picantă, ceapă murată, fructe tropicale, curry, gogoşi, unt de arahide, cartofi şi nuci.
Viitoarele mame au raportat pofte pentru combinaţii bizare de mâncare, cea mai comună fiind murăturile cu unt de arahide, dar şi tonul cu banane sau ouă ochiuri cu sos de mentă.
Femeile au indicat că cele mai multe pofte le au după amiaza (40%) sau seara (38%), doar 8% având pofte la miezul nopţii.
Pofte de produse nealimentare.
Fiona Ford, de la Centrul de nutriţie pentru femei însărcinate din cadrul Universităţii din Sheffield, a indicat că poftele par a fi mai comune pentru că şi gama de alimente existente pe piaţă este mai bogată, astfel încât este mai uşor pentru femei să-şi facă cunoscute dorinţele.
Aceasta a mai spus că pofta de lucruri care nu sunt alimentare este cel mai adesea legată de miros şi textură şi nu de gust.
Cam 31% dintre femeile însărcinate poftesc la lucruri nealimentare: gheaţă (22%), cărbune (17%), pastă de dinţi (9%), burete (8%), noroi (7%), cretă (6%), săpun (5%), chibrituri (3%), cauciuc (1%).
Specialiştii spun că încă nu s-a descoperit motivul pentru care apar poftele în timpul sarcinii, însă teoria potrivit căreia acestea ar acoperi anumite necesităţi nutriţionale nu stă în picioare, deoarece nisipul sau creta nu conţin nutrienţi care ar putea fi absorbiţi de organism.
Specialiştii mai spun că viitoarele mame trebuie să discute despre aceste pofte cu medicii lor, dar că, atât timp cât nu este vorba de un exces, nu ar trebui să fie privite ca o problemă.