Locțiitorii președinților secțiilor de votare nr. 18 și nr. 195, din municipiul Suceava și din Vicovu de Sus, au fost înlocuiți, sâmbătă, prin decizia Biroului Electoral Județean, după ce BEJ a fost sesizat că „făceau campanie electorală pe rețelele de socializare pentru același candidat, deși legea prevede în mod expres că membrii secțiilor de votare trebuie să fie apolitici și imparțiali”, după cum a informat biroul de presă al AUR Suceava.
Decizia BEJ Suceava, publicată pe site-ul Prefecturii Suceava, arată că după dezbaterile din cadrul BEJ decizia de revocare a celor doi locțiitori a fost luată cu 6 voturi pentru și 5 împotrivă. La audierea celor două persoane de către reprezentantul BEJ, una dintre ele a declarat că postările de pe Facebook „au fost făcut în spirit de glumă, fără a intenționa să-și exprime o părere politică”, iar cealaltă persoană a declarat că „nu a avut intenții să influențeze procesul electoral și dacă este nevoie va șterge ceea ce a postat”.
Membrii BEJ Suceava care au votat pentru înlocuire și-au motivat decizia prin faptul că membrii birourilor electorale „exercită o funcție ce implică autoritatea de stat”, plătiți de statul român în acest sens și „exercitarea corectă și imparțială a funcției de membru al biroului electoral este obligatorie”.
Voturile împotrivă au fost argumentate prin aceea că înlocuirea președinților/locțiitorilor președinților secțiilor de vot se poate realiza în condiții prevăzute expres de lege, printre care nu se numără postările pe rețele sociale. Cu 6 voturi la 5, decizia a fost de înlocuire. Decizia BEJ a fost cu drept de contestare în 48 de ore și a fost deja contestată la Biroul Electoral Central.
Indemnizația pentru locțiitorii președinților secțiilor de votare la alegerile prezidențiale este de 248 de lei pe zi de activitate.
Menționăm că filiala AUR Suceava a acuzat mai multe nereguli înaintea începerii procesului de votare, care în opinia reprezentanților acestei formațiuni, ar indica „o amplă operațiune de fraudă electorală coordonată de susținători ai unui candidat la alegerile prezidențiale”.
Potrivit unui comunicat transmis la data de 14 mai a.c., „o femeie din comuna Drăgușeni a depus o plângere prin care a arătat faptul că a fost amenințată de primar și viceprimarul comunei că își va pierde ajutorul social dacă nu votează cu Nicușor Dan, plângerea a fost înregistrată la Biroul Electoral Județean, care a transmis sesizarea către Poliție, fiind vorba de fapte cu caracter penal”.
Dan Filimon, coordonatorul AUR Suceava, a declarat că „nu mai vorbim despre abateri izolate, ci mai degrabă de o rețea organizată care folosește funcții publice și poziții în secțiile de vot pentru a impune un candidat prin frică, șantaj și manipulare” și a făcut „un apel ferm către toți cetățenii județului” să sesizeze autoritățile în cazul în care „sunt martori sau victime ale oricărei forme de fraudă electorală, amenințare, mită, presiune sau abuz comis în legătură cu procesul de vot”. „Fiecare român are dreptul să voteze liber, fără constrângeri, iar orice încercare de a controla votul prin mijloace ilegale trebuie expusă și sancționată”, este îndemnul transmis sucevenilor de Dan Filimon.