O carte pe zi: „Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989”
Autor: Ruta Sepetys
Traducător: Ioana Socolescu, Gabriela Stoica
Apariție: 2022
Nr. pagini: 352
Editura: Epica
Ruta Sepetys este o autoare de renume internaţional, publicată în peste șaizeci de ţări și tradusă în peste patruzeci de limbi. Sepetys este considerată o romancieră „crossover”, deoarece cărţile sale sunt citite atât de adolescenţi, cât și de adulţi din întreaga lume. “Printre tonuri cenușii”, „Adio, New Orleans”, „O mare de lacrimi” și „Fântânile tăcerii” au câștigat sau au fost selectate pentru mai mult de patruzeci de premii literare și sunt incluse în peste șaizeci de liste de premii de stat.
Din 2016, an care a marcat prima ei vizită în România, autoarea a început să se documenteze pentru romanul „Sfârșitul soaptelor. Decembrie 1989”. A depus o muncă de cercetare enormă, având inclusiv numeroase întâlniri cu supraviețuitori și martori ai Revoluției române.
Descriere
București, 1989. În Europa, toate regimurile comuniste se prăbușesc rând pe rând. Românii nu se bucură de libertate, ci se află în continuare sub brațul de fier al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.
Într-o țară închisă, izolată și condusă prin impunerea sentimentului de frică, Cristian Florescu, un adolescent de șaptesprezece ani, care visează să devină scriitor, este șantajat și racolat de Securitate. Nu-i rămân decât două posibilități: să-i trădeze pe toți din jurul lui, tot ce iubește, sau, folosindu-se de de noul lui statut, să facă tot ce poate pentru a submina sistemul totalitar, din interior. Cristian riscă totul ca să demaște regimul autoritar și pe cel mai diabolic dictator din Europa de Est, să ofere o voce poporului român și să arate lumii ce se petrece în țara lui. Când apare scânteia Revoluției, se alătură plin de entuziasm și luptă pentru schimbare și, în sfârșit, pentru Libertate.
Ruta Sepetys, o povestitoare de neegalat, ale cărei cărți sunt publicate în peste șaizeci de țări, se întoarce în forță cu un thriller care se apleacă asupra istoriei poporului român, istoria unei națiuni apăsate de suferință și de frica de a te exprima liber, punând în valoare puterea de reziliență − sau tenacitatea − spiritului nostru.
Ce spun criticii
„Puțini scriitori reușesc să îmbine, asemenea Rutei Sepetys, o enormă muncă de cercetare, talent, emoție autentică și o înțelegere profundă a faptelor prezentate. […] Deși povestea se sfârșește fericit, epilogul cărții prezintă amploarea trădării și suferința pe care aceasta o provoacă. Ultimul rând al romanului îi va lăsa pe cititori cu sufletul la gură. O carte strălucită, pe care nu o veți putea lăsa din mână.” (Kirkus Reviews)